GURDAN THOMAS – IT’S NOT THE END OF THE WORLD

Het gebeurt dezer dagen niet meer zo vaak dat we hier een cd in de bus krijgen met daarop 18 volwaardige tracks. Het zevende album van singer-songwriter Gurdan Thomas is echter zo’n plaat. Deze Britse muzikant, die woonachtig is in het Duitse Beieren, heeft duidelijk werk gemaakt van zijn nieuwe album “It’s Not The End Of The World”. Het is de derde cd van deze artiest na zijn debuutplaat “This Beautiful World Of Ugliness” uit 2012 en “The Dark Side Of …” uit 2015.

Voor de opname van die 18 folk- en popsongs kreeg hij in de opnamestudio de hulp van ‘The Gurdan Thomas Band’, bestaande uit multi-instrumentalist Michael Holm, accordeoniste Sandra Hollstein, drummer Stefan Noelle en Regine Wüst die op helikon (een soort tuba) speelt, terwijl Gurdan Thomas zelf zingt en op gitaar, ukelele, piano en diverse blaasinstrumenten meespeelt.

Van zijn creatieve songteksten straalt anarchie, cynisme en zwarte humor af via liedjes die hij brengt op traditioneel maar vrolijk klinkende folkmuziek. Soms roept die sound wat vergelijkingen op met ‘klezmer’, de joodse traditionele volksmuziekstijl die bekend werd door o.a. Zach Condon en zijn band ‘Beirut’. Deze songs brengt Gurdan Thomas met een heuse brassband en accordeon of ukelele in de begeleiding.

De sfeer van een dorpskermis en de boodschap dat we zoveel als mogelijk van het leven moeten genieten zijn hier dan ook niet zo ver af in liedjes als “Penicillin Me”, “My Head Is Stuck In This Honeypot” (zie video), “John & Jackson Black In The Country”, “Bastard”, “Bouncing Around”, “I Found Me A Better Day” en “Oh! To Be A Chicken!”.

Gurdan Thomas heeft echter ook wat meer ernstige songs op deze cd opgenomen in folky nummers zoals “Missing”, “Swimming Against The Tide”, “With All Due Respect, Lose Yourself”, “This Gentle Life” en “Not For The Stretched Of Face”. In de tekst van het nummer “A Blackening Of Reputation” zit trouwens nog een heel leuke woordspeling, wanneer hij zich afvraagt wat hij verkeerd heeft gedaan: ‘maybe it’s something that I said, or posted on the book of faces’ waarmee hij het sociale media-fenomeen ‘Facebook’ wat spottend vernoemt.

Zoals hij in de titel van de plaat aangeeft is het einde van de wereld nog niet nabij. Gelukkig maar, want dan kunnen we nog wel een tijdje vrolijk meezingen en meedansen op de muziek van Gurdan Thomas en zijn jolige, soms zelfs chaotische bende Duitse muzikanten.

(valsam)

 

My Head Is Stuck In This Honeypot from Edward Bär on Vimeo.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Beste! Unterhaltung

video