ANNE-MARI KIVIMÄKI – LAKKAUTETTU KYLÄ

‘The Suistamo-series’ is een trilogie van concerten die de 40-jarige zangeres en songschrijfster Anne-Mari Kivimäki uit Tampere, Finland voor haar doctoraatsthesis aan de ‘Sibelius Academy’, de kunstenuniversiteit van Helsinki heeft gemaakt.

Het is een wetenschappelijk onderzoek naar de muziek en de tradities van een volk dat voor de tweede wereldoorlog in Suistamo woonde, een streek die toen nog bij Finland hoorde, maar momenteel aan Rusland toebehoort. 400.000 mensen moesten indertijd op de vlucht slaan voor de alles verwoestende oorlog die een etnische zuivering als hoofddoel had.

Er werden in totaal drie concerten gecreëerd voor dit muzikale project, te beginnen met “The Wheel Of Time” in 2013, gevolgd door “The Song Of Evil” dat begin 2014 werd uitgebracht. Nu is het vorig jaar al uitgebrachte album “Lakkautettu Kylä” oftewel ”A Closed-Down Village” als afsluiter van deze trilogie op de markt gekomen.

Anne-Mari Kivimäki zingt, componeert en speelt op accordeon bij de twaalf nummers op deze plaat. Ze wordt daarin bijgestaan door o.a. Piia Kleemola op viool, Pekko Käppi op lier en percussie, Matti Laitinen op gitaar, Rauno Nieminen op drums, Silja Palomäki op klarinet, Ville Rauhala op contrabas, Petri Seppälä op trompet en Meri Tiitola op harmonium.

Met afwisselend heel korte stukjes muziek en uitgesponnen muzikale verhalen onthouden wij voornamelijk de volgende nummers: “Sorrow”, “Life In The Trenches (Wartime Song)”, “Säkkijärven Polkka” en afsluiter “Peace And Silence” stuk voor stuk louter instrumentale stukjes muziek waarin viool en accordeon een belangrijke rol blijken te spelen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nordic Notes

video