HELSINKI SOUNDPAINTING ENSEMBLE – HELSINKI SOUNDPAINTING ENSEMBLE

We krijgen hier bij ‘Rootstime’ allerlei soorten muziek in uiteenlopende genres aangereikt met het verzoek om na een intensieve beluistering een recensie over die cd’s neer te schrijven. Soms gaat dat als vanzelf, maar af en toe is dat ook een echt moeilijke klus. Veel hangt daarbij natuurlijk af van het genre muziek dat op die platen werd opgenomen.

De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat we daarbij vaak het meest moeite hebben met allerlei experimentele muziekvormen die vanuit Scandinavië in onze postbus zijn beland. Zo ook nu weer met de titelloze debuutplaat van het “Helsinki Soundpainting Ensemble”. Dat is een improvisatiegroep die in 2007 in de Finse hoofdstad Helsinki werd opgericht en die deel uitmaakt van een artistieke tak van muziek maken die ‘soundpainting’ noemt en een dertigtal vertegenwoordigers heeft in diverse landen over de hele wereld.

Bij het door de New Yorkse componist Walter Thompson gecreëerde ‘soundpainting’ wordt er live op het podium geïmproviseerd en gecomponeerd door verschillende muzikanten die elk een eigen instrument beheersen. Daarbij worden er zo’n 750 verschillende bewegingen als een soort van lichaamstaal gebruikt door de improviserende acteurs. Daarnaast wordt er gelijktijdig gedanst en geacteerd of worden er soms ook gedichten voorgedragen.

Bij het ‘Helsinki Soundpainting Ensemble’ zijn dat Sonja Korkman, Charlotta Hagfors, Teea Aarnio en Amanda Kauranne die afwisselend voor de zang zorgen. Daarnaast speelt Mimmi Laaksonen op keyboards en diverse fluiten, Marouf Majidi op ‘tar’ en tamboerijn, Mikko Rajala op contrabas, gitaar en viool, Jukka Kääriäinen op gitaar, Turkka Inkilä op fluit en Oskari Lehtonen op drums en percussie.

Die ter plaatse gecreëerde composities krijgen ook elk een eigen titel in de Finse taal, dus totaal onverstaanbaar en totaal onuitspreekbaar voor ons Westerlingen. Ik hoop dat u het mij dan ook niet kwalijk zal nemen als ik geen poging zal ondernemen om u hier enkele titels van die creaties neer te schrijven.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Sibelius Akatemia