UUSIKUU – SUOMI NEITO

De Argentijnse tango kennen de meeste muziekliefhebbers natuurlijk wel. Deze vurige dans ontstond aan het einde van de 19e eeuw in Buenos Aires en zette vele dansfanaten aan tot het volgen van gespecialiseerde kursussen om de gecompliceerde technieken van deze romantische dans aan te leren.

Maar heeft u tot op heden ook al ooit gehoord van de Finse tango? Wij alvast niet, maar daar brengt de Finse formatie ‘Uusikuu’ nu verandering in met de release van hun album “Suomi Neito”. In Finland zijn er heel veel danswedstrijden waarbij de ritmische muziek van accordeon en bandoneon voor de dynamische begeleiding van het over de vloer schuivende danspaar zorgt. In de sinds meer dan een eeuw populaire Finse tangomuziek wordt er een variant op de Argentijnse tango gespeeld, meer in de richting van de in onze dansscholen vaak gefrequenteerde ballroomtango.

‘Ussikiuu’ (oftewel ‘Nieuwe Maan’) is een kwintet bestaande uit zangeres Laura Ryhänen, accordeonist en backing vocalist Norbert Bremes, leadzanger en violist Mikka Kuisma, gitarist Christoph Neuhaus en contrabassist Sebastian Schuster. Zoals u uit deze namen kunt afleiden is er dus eveneens een belangrijke Duitse inbreng in deze groep die de folkloristische tango als leidraad voor hun album heeft gekozen.

Op het album “Suomi Neito” brengt ‘Uusikuu’ veertien traditionele liedjes uit het Finse culturele erfgoed van 1930 tot 1960, in een modern kleedje gestoken door de band. Het begint met een nostalgisch liedje “Kotiseutuni (My Home)”, de op bijgaande video te bewonderen song “Tuulia”, “Kapteenin Pöydässä (At The Captain’s Table)” en “Sua Saanko Kantaa Käsilläin (May I Carry You In My Arms)”, één van de oudste en meest gekende Finse tango’s.

De groep brengt naast tango’s ook wel eens walsjes in “Säg Minns Du Den Sommardag (Do You Remember The Summer’s Day)” en “Kotimaan Sävel (The Tune Of The Homeland)”, een typisch chanson in “Kun Syksy Saapuu Helsinkiin (When Autumn Comes To Helsinki)”, een bossa nova in “Kehtolaulu Hyljättylle (Lullaby For The Deserted)” of swingende foxtrotjes in “Muistan Sua Elaine (I Remember You, Elaine)”, “Töölön Foxi” en “Pohjola (Northland)”.

Kortom, voor elk wat wils op deze plaat van ‘Uusikuu’ waarbij wij het toch nog steeds een beetje jammer vinden dat we alweer geen jota van de liedjesteksten verstaan omdat Fins nu éénmaal een ontzettend moeilijke taal is waar buiten de Finnen niemand iets van begrijpt. Er rest voor ons dus alleen maar de muziek die in een universele taal wordt gebracht en ons uiteindelijk toch met de geliefde in de armen op de dansvloer heeft doen belanden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nordic Notes

video