OKRA PLAYGROUND – TURMIO

Het in 2010 opgerichte Finse ensemble ‘Okra Playground’ concentreert zich voornamelijk op het brengen van ritmische folkmuziek. Deze uit zes leden bestaande formatie is samengesteld uit Veikko Muikku op accordeon, Päivi Hirvonen (zang, lier en viool), Tatu Viitala (percussie en gitaar), Sami Kujala (basgitaar) en Essi Muikku en Maija Kauhanen (zang en kantele). Dit zijn zes geschoolde muzikanten van de ‘Sibelius Academy of Folk Music’ aan de kunstenuniversiteit van Helsinki.

Zij hebben voor hun debuutalbum “Turmio” tien stokoude teksten op hedendaagse folkmuziek geplaatst die met veel respect voor de traditionele waarden van de oude Finse volksmuziek werden opgenomen. Die teksten zijn helemaal in de Finse taal wat het voor niet-Finnen erg moeilijk maakt om de kern van dit muzikale project te doorgronden.

Dat de muziek vaak heel mooi klinkt kunnen we u wel meegeven via de op bijgaande video te beluisteren albumtiteltrack “Turmio (Disgrace)”. Ook openingsliedje “Kaunokieli (Silvertongue)” klinkt heel opgewekt en vrolijk. “Hopeamorsian (The Silver Bride)” en “Tulen Synty (The Fire)” zijn dan weer eerder verhalende ballads.

We zouden ‘Okra Playground’ met wat goede wil ook wel het ‘Laïs’ van Finland kunnen noemen, omdat ze kleurrijke volksliedjes in een moderne stijl hebben gebracht, zonder daarbij afbreuk te doen aan de culturele waarde van die eeuwenoude composities, die diep geworteld zijn in de Finse muziekgeschiedenis. Daarbij maken ze vlotjes gebruik van enkele traditionele folkmuziekinstrumenten zoals de fiddle, de kantele en de lier. Dat de harmonieuze zangpartijen bij deze nummers verzorgd worden door drie vrouwelijke vertolkers is een bijkomende reden om hier van het Finse ‘Laïs’ te kunnen spreken.

(valsam)

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Nordic Notes

video