JAN GALEGA BRÖNNIMANN / MOUSSA CISSOKHO / OMRI HASON – AL NGE TAA

Jan Galega Brönnimann is een 47-jarige, in het West-Afrikaanse Kameroen geboren muzikant die sinds enkele decennia vanuit Zwitserland furore maakte in de wereld van de jazzmuziek als bespeler van basklarinet en saxofoon. Hij is daarnaast ook een componist van eigen werkjes en de frontman van zijn eigen groep ‘Brink Man Ship’. Als vertolker van wereldmuziek reist hij doorheen de hele wereld om zijn muziek live te brengen, al dan niet als soloartiest, maar vaak ook in jamsessies met andere lokale muzikanten.

Voor zijn nieuwste plaat “Al Nge Taa” werkte hij samen met de Senegalese zanger en kora-speler Moussa Cissokho, die momenteel in Oostenrijk woont, en met orientaal percussionist Omri Hason uit Israël, die gespecialiseerd is in niet zo voor de hand liggende percussie-instrumenten als darbuka, hang, zarb en frame drum. Sinds 1986 woont deze 54-jarige man in Zwitserland waar hij muziekles geeft en deel uitmaakt van twee jazzgroepen “Kedem Ensemble” en “Modus Quartet”.

De drie muzikanten leerden elkaar dan ook in Europa kennen en ze besloten om samen muziek te gaan maken en op te nemen voor deze eerste plaat. Vertaald naar het Nederlands betekent “Al Nge Taa” ‘laat ons bewegen’. De taal die hier voor de zangpartijen wordt gebruikt is ‘Mandinka’, een taal die in de Afrikaanse landen Gambia, Mali en Senegal wordt gesproken.

Het is de bedoeling van dit trio om het publiek dan ook te laten bewegen en te dansen op hun ritmische klanken bij de dertien nummers op deze eerste plaat die ze als trio uitbrengen. Vooral het geluid van de kora, een 22 snarige Afrikaanse harp, bepaalt de kernsound van deze traditioneel klinkende nummers die opgebouwd werden rond diverse melodieën en uiteenlopende ritmes met Afrikaanse oorsprong. Daarnaast zorgt het gezang van Moussa Cissokho in het ‘Mandinka’ er voor dat de luisteraar zich ergens in Afrikaanse landen waant bij het beluisteren van deze plaat.

Dit is vooral materiaal dat voorbestemd lijkt te zijn voor de liefhebbers van jazzmuziek, maar dan vooral voor mensen die daar graag Afrikaanse ritmische klanken extra bij wensen te horen. Het werk van dit trio kan dan ook kort worden samengevat als een harmonieuze samensmelting van sterk uiteenlopende culturen in een uniek klank- en luisterspel.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: CPL-Music

video