ELI PAPERBOY REED – MY WAY HOME

Bij de naam Eli Paperboy Reed denk ik in eerste instantie aan een man die al heel veel jaren meedraait in de wereld van de showbuziness. Toch stamt zijn debuutalbum “Sings ‘Walkin’ And Talkin’ For My Baby’ And Other Smash Hits!” pas uit 2005. De Amerikaanse singer-songwriter, die in het echt Eli Husock heet en momenteel in Brooklyn, New York woont, heeft zijn hart verloren aan de R&B- en soulmuziek en schrijft zijn eigen nummers dan ook hondstrouw aan die muziekstijl.

Intussen is Eli Paperboy Reed al aan zijn vijfde album toegekomen met “My Way Home” dat volgt op de twee jaar geleden uitgebrachte, schitterende plaat “Night Like This”. We kunnen u hier al meteen geruststellen want deze nieuwe cd is nog beter dan de vorige. De zanger heeft elf nieuwe nummers geschreven voor dit op 10 juni internationaal verschijnende album. Voor de opname kreeg hij in de studio assistentie van instrumentalisten J.B. Flatt op orgel, Michael Isvara Montgomery op basgitaar en Noah James Rubin op drums, terwijl hij zelf voor het gitaarwerk en de zang tekende.

Met de swingende soulrocker “Hold Out” vliegt hij er meteen in op James Brown-achtige wijze. Als je de krachtige stem van Eli Paperboy Reed nog niet zou mogen kennen, dan raden we je aan om eens naar de nummers “Your Sins Will Find You Out” of naar de prachtige gospelballad “What Have We Done” (zie video) te luisteren.

Zijn eerste zangperiode stamt namelijk uit zijn bijdrage aan het gospelkoor in de kerk waar hij als kind opgroeide. Gospel ligt aan de basis van de R&B- en soulmuziek die Eli Paperboy Reed en vele anderen brengen. Om inspiratie op te doen voor het schrijven van liedjes voor dit album ging hij trouwens een tijdje aan de slag als vrijwilliger bij het tienergospelkoor ‘Gospel For Teens’ in Harlem.

De voor hem typische opzwepende soulsound is ook op deze plaat ruimschoots aanwezig in liedjes als “Cut Ya Down”, “Tomorrow’s Not Promised”, “The Strangest Thing” en “A Few More Days”. Bij het beluisteren van deze songs kan je moeilijk om de gelijkenissen tussen Eli Paperboy Reed en James Brown heen.

Maar wij horen hem zeker zo graag aan het werk in de meer emotionele ballads, waarvan hij er met “Movin’”, albumtiteltrack “My Way Home”, “I’d Rather Be Alone” en het eerder aangehaalde “What Have We Done” ter afwisseling ook enkele op dit alweer uitstekende nieuwe album heeft geplaatst.

(valsam)

 

2 juni 2016: Bitterzoet, Amsterdam, NL

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Yep Roc Records / V2

video