TEDESCHI TRUCKS BAND – LET ME GET BY

 

De totstandkoming van de band is een opvallend verhaal uit de Amerikaanse muziekwereld. Susan Tedeschi was als soloartieste zeer succesvol en speelde in voorprogramma’s van onder meer: The Rolling Stones, B.B. King, Buddy Guy, Taj Mahal en Bob Dylan. Derek Trucks werd jarenlang genoemd als één van de beste gitaristen ter wereld. Hij speelde, naast zijn eigen Derek Trucks Band, samen met onder andere Eric Clapton en The Allman Brothers Band. Bij een tour met de laatstgenoemde ontmoette hij Tedeschi, die in het voorprogramma stond. De twee worden verliefd, trouwen en besluiten een aantal jaar later in 2009 om beide bands bij elkaar te zetten, met als gevolg dat de band twee jaar later al een Grammy met het album "Revelator" (2011) op zak heeft voor beste bluesalbum. Die uitverkiezing is niet onterecht. Trucks, die met zijn kenmerkende slidegitaar-spel het al eens schopte tot plek 16 van Rolling Stone’s lijst van beste gitaristen aller tijden, weet live tijdens alle nummers minutenlang, meeslepende solo’s te produceren. Tedeschi heeft op haar beurt een stem die zich het best laat omschrijven als een mix tussen die van Bonnie Raitt en Janis Joplin. Bedenk daar op de achtergrond nog twee drummers, een trompettist, trombonist, saxofonist, bassist, toetsenist en twee zangers bij en je krijgt een geweldig soulgeluid waar alles waar de zuidelijke Amerikaanse muziek voor staat vanaf druipt. Na het goed onthaalde debuut, verscheen twee jaar later her album "Made Up Mind" (2013), en ook deze plaat was meteen een muzikaal hoogstandje. Al is de TTB reeds een behoorlijk uit de kluiten gewassen band, worden ze hier bovendien nog eens bijgestaan door flink wat muzikale vrienden van naam en faam onder wie gitarist Doyle Bramhall II, de van The Jayhawks bekende Gary Louris, sterbassist Pino Palladino en singer-songwriter Sonya Kitchell. Met zoveel muzikanten kun je je nauwelijks tot één genre beperken en dat doet TTB ook niet. Dat blues het belangrijkste bestanddeel van de muziek van Susan Tedeschi en Derek Trucks is zal niemand verbazen, maar ook soul, rock, funk, roots en jazz zijn belangrijke ingrediënten in hun muziek.

Pas verscheen hun derde studio album "Let Me Get By", het debuut bij Fantasy Records. De tien nieuwe originele songs zijn het bewijs van hun harde werk, onafhankelijke geest, en volledige samenwerking van de gehele TTB.  Zelfs de titel van het album weerspiegelt het gevoel van totale toewijding, die fungeert als de drijvende kracht achter deze opname. Samen met technicus Bobby Tis zochten ze uren naar het juiste arrangement en het juiste geluid en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Susan’s zang en Derek’s gitaar stijgen, tuimelen en glijden door elke song, krachtig als altijd, zelfs in de meest ingetogen momenten van het album. De nummers kloppen dan ook stuk voor stuk. Het is een mengvorm van allerlei zuidelijke stijlen. Heel veel soul, gospel, beetje funk, beetje blues, beetje Muscle Shoals. Hoewel Tedeschi uit het kille Massachussetts komt zingt ze alsof ze altijd al in Jacksonville heeft gewoond. Ze is op haar beurt ook ontzettend blij met haar band die als een een grote familie speelt en die bezieling hoor je heel goed terug. Door de brede instrumentale begeleiding en de verscheidenheid aan van invloeden die de band in de muziek verwerkt ontstaan uit de meest simpele melodieën toch aanstekelijke, sfeervolle nummers.  Zo vinden we vinden we funky soulblues in "In Don’t Know What It Means", jazzy ballroom blues in "Right On Time", Memphis soul in "In Every Heart", en Allman Brothers getinte songs als "Anyhow" en "Hear Me".  De blazers zijn beslist niet te veel, luister maar even naar het titelnummer en de heerlijke afsluiter "In Every Heart", ze voegen juist de nodige soul toe, met Trucks die er met een prachtig stukje gitaar doorheen komt en dan is het weer de fenomenale stem van Tedeschi. Deze laatste songs zijn wel degelijk twee hoogtepunten op deze plaat.

"Let Me Get By" is een album van primeurs. Naast het feit dat dit de eerste TTB plaat is die Derek zelf heeft geproduceerd op zijn eigen label - met wederom een bijdrage van Doyle Bramhall II als co-producer en meespelend op drie tracks - en de eerste waarvoor hij en Susan gezamelijk alle nummers hebben geschreven blijft alles binnen de TTB familie. Dit is het eerste album van Derek’s hand sinds zijn 15-jarige lidmaatschap van de Allman Brothers Band, die vorig jaar ontbonden werd, waardoor hij alle tijd had om samen met technicus Bobby Tis talloze uren in de studio te besteden aan de sound en arrangementen. Voor Mike Mattison is het ook voor de eerste keer dat hij lead vocals laat horen op een TTB album, wiens harmonieën altijd al een van de bepalende factoren waren op de platen van de band. Bassist Tim Lefebvre is voor het eerst op een album aanwezig, maar is zeker een aanwinst, want met zijn diep voortstuwende baslijnen zorgt hij voor spannende nieuwe richtingen. Maar ook de andere leden van de band zorgen voor bijgedragen aan het opname-proces: Kofi Burbridge’s melodische keyboards, de strakke drums en percussie van J.J. Johnson en Tyler Greenwell, de altijd punctueel gespeelde blazerspartijen van Kebbi Williams (saxofoon), Elizabeth Lea (trombone) en Ephraim Owens (trompet), en de rijke mix van de samenzang van Mike Mattison, Mark Rivers en Alecia Chakour. TTB maakt warmbloedige, energieke en dynamische muziek met een kloppend hart en verpakt deze muziek in songs met een kop en een staart. Uiteraard is het gitaarwerk op de plaat om je vingers bij af te likken. Derek Trucks behoort tot de beste gitaristen van het moment en ook Susan Tedeschi kan een aardig potje spelen, maar ook de blazers en de ritmesectie schitteren vrijwel onophoudelijk. In muzikaal opzicht is het allemaal niet zo heel ver verwijderd van de vorige albums, maar in vocaal opzicht profiteert TTB uiteraard van de aanwezigheid van Susan Tedeschi die de plaat met haar warme stem naar een hoger plan tilt. Maar ook elke individuele muzikant heeft een kans om te schitteren op "Let Me Get By", waarbij een uitstekende Kofi Burbridge op fluit voor een psychedelische noot zorgt in de twee langstdurende tracks "Crying Over You" en "I Want More", en zelfs de krekels achter in de studio leenden hun stem aan het album. De klasse op deze plaat blijft er gewoon van afdruipen. Als aanvulling op de standaard album release, is er ook een speciale 2-Disc Deluxe versie inclusief een 8-track bonus disc met live-opnames in het legendarische Beacon Theater in New York, alternatieve mixen en oorspronkelijke studio opnames. Samen met een uitgebreid boekje vol exclusieve studio- en live foto’s, allemaal verpakt in een speciaal ontworpen vintage amp doos. Liefhebbers van blues vol van invloeden horen het op het moment echt niet beter dan dit. Luisteren is het minste dat je kunt doen.

 

 

Tracklisting
Anyhow (6:34)
Laugh About It (5:05)
Don’t Know What It Means (6:00)
Right on Time (4:33)
Let Me Get By (4:25)
Just as Strange (3:40)
Crying Over You (8:02)
Hear Me (4:32)
I Want More (7:19)
In Every Heart (6:18)

Artiest info
Website  
 

Label: Fantasy Records
Distr.: Universal

video