TERRI HENDRIX – LOVE YOU STRONG (PROJECT 5.1)

 


Het is weer eens zover: één van de dames, voor wie ten huize H. de grootst mogelijke bewondering heerst, is er, eindelijk nog eens met een nieuwe plaat. En niet zomaar eentje, nee: Terri Hendrix heeft het euvele plan opgevat om, in de loop van 2016, niet minder dan vier CD's en een boek op de wereld los te laten. Telkens rond een thema opgebouwd en dus allemaal deel van één cyclus, maar wel op zichzelf staan. Vandaar dus de ondertitel van deze nieuwe CD: dit is n°5.1....en het is een juweeltje, al zullen kwatongen beweren, dat mijn boon voor de songwriter Terri Hendrix te groot is, om objectief te kunnen zijn. Dat klopt. Natuurlijk klopt dat, maar wie zegt dat ik niet in staat ben om te oordelen of een CD op het niveau staat, dat we, volgens mij, redelijkerwijze van een artieste mogen verwachten?

Dit gezegd zijnde: het is dit jaar al 20 jaar geleden, dat we kennismaakten met dat formidabele en al lang niet meer te vinden debuutplaatje van haar, “Two Dollar Shoes”. Sinds die dag, kwamen er negen studioplaten, vier liveregistraties, een kerstplaat en een boekje in onze rekken terecht, zodat we, met de hand op het hart, kunnen zeggen dat het oeuvre van dame Hendrix ons niet helemaal onbekend is.
Mij lijkt het dat Terri, die de eerste veertien jaar van haar carrière, jaarlijks met een nieuwe plaat op de proppen kwam, van de nu verstreken periode van bijna vijf jaar zonder nieuw werk- als we tenminste even buiten beschouwing laten dat ze in die periode haar non-profit kunstencentrum “OYOU -Own Your Own Universe- uit de grond gestampt heeft-, gebruik heeft gemaakt om een soort round up te maken en een duidelijk inzicht te krijgen in haar eigen situatie en dat zij van daaruit krachtiger dan ooit toeslaat.

Zoals bijna altijd het geval is, wordt Terri ook hier bijgestaan door haar muzikale rots-in-de-branding Lloyd Maines én door een deel van de crème de la crème van de Texaanse rootswereld: Glen Fukunaga, Pat Manska, John Silva, Riley Osbourn, Bukka Allen, Eliza Gylkison....allemaal dragen ze een steentje bij aan het totstandkomen van deze bijzonder mooie CD, die elf nummers bevat en garant staat voor drie kwartier intens luisterplezier.Wat dan weer niet wil zeggen dat alle songs over plezante onderwerpen geen, verre van zelfs. Maar je kunt ook met heikele thema's op zo'n manier omgaan, dat het voor de luisteraar een genot wordt om naar je benadering te luisteren.

Over de melodieën, de zang, de arrangementen en het musiceren, kunnen we heel kort zijn: TOP! Het thema van dienst, is de Liefde. Niet zozeer de liefde van de Valentijnskaartjes of de gebroken harten, als wel de optelsom van vriendschap, trouw en liefde, zoals ze bedoeld zijn in de afbeelding die de hoes siert, de Ierse Claddagh. Soms gaat het goed tussen mensen, heel vaak gaat het niet zo goed en de boodschap van Terri is steevast, dat je in je eigen binnenste de kracht moet en kunt vinden om door te gaan, wanneer het slecht gaat. De titeltrack, geïnspireerd door wat Terri's vader allemaal deed voor haar moeder, toen die ziek was, is er een voorbeeld van, net als “Earth-Kind Rose”.

Het allerduidelijkst wordt dat uiteengezet in wat voor mij de mooiste song in tijden is: Ik heb het over “Calle de los Niños”, over een vader, die een graf graaft voor zijn zoontje dat nooit van school terugkwam. Hartverscheurend mooi en intriest en hoopgevend tegelijk: ook dàt soort crapuleuze aanslagen van het leven, kun je te boven komen, als je maar wil zien dat je in je diepste zelf, krachten hebt zitten, die je in dergelijke gevallen kunt aanspreken. Bij momenten is Terri ook ronduit grappig, zoals in “Fifty Shades of Hay” -met een fijn “Born to Be Wild”-citaatje en een bijzonder radiovriendelijke aankleding, of is ze haar militante zelve, zoals in “The Texas Star”, waarin ze eer betuigt aan een antal dames, die als actieve politica of als politiek commentator of als artiest, van buitengewone betekenis geweest zijn voor Texas in het algemeen en voor de vrouw in het bijzonder.

Ik denk dus, dat Terri -het meisje is helemaal vervangen door de Vrouw- zich tegenwoordig goed in haar vel voelt. Artistiek staat ze alleszins op het toppunt van haar kunnen en we kijken dus nu al reikhalzend uit naar de nog aankomende vier onderdelen van het aangekondigde vijfluik. Iets zegt mij, dat Terri Hendrix moeilijk te vermijden zal zijn in de eindejaarsoverzichten. Had ik al gezegd dat de nieuwe plaat van Terri Hendrix lichtjes fantastisch is? Nee? Bij deze dan: de nieuwe plaat van Terri Hendrix heet “Love You Strong” en ze is lichtjes fantastisch!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

bandcamp

Label: Wilory Records

video