STEPHEN KELLOGG – SOUTH, WEST, NORTH, EAST

Ik heb net een hardrockplaat achter de kiezen gekregen en ben nu dringend op zoek naar een rustig moment om wat te chillen en bij te komen. Verheugend is het dan ook om het album “South, West, North, East” van de Amerikaanse singer-songwriter Stephen Kellogg uit Connecticut in de cd-speler te kunnen schuiven.

Samen met zijn band ‘The Sixers’ is Stephen Kellogg van origine eigenlijk ook een stevige rocker. Maar nadat de groep eind 2012 besloot om na 9 jaar intensief optreden en platen maken alles voor onbepaalde tijd ‘on hold’ te plaatsen, gaat hij op deze tweede soloplaat na “Blunderstone Rookery” uit 2013 veeleer in de richting van verhalende folkmuziek uit.

Deze artiest wordt eind dit jaar 40 en hij wil dit vieren met dit uitstekende nieuwe conceptalbum dat twintig mooie en melodieuze luisterliedjes herbergt, vijf songs per windrichting en in vier verschillende studio’s opgenomen: “South” in Nashville en Atlanta, “West” in een boerderij in Boulder, Colorado, “North” in een huisje in Woodstock, New York en “East” in Washington DC. Maar blijkbaar bevat het ons toegestuurde exemplaar maar een selectie van tien nummers uit deze plaat en dat vinden wij echt wel heel jammer.

Subtiel en met een minimale instrumentale begeleiding begint hij het album heel voorzichtig met de heerlijk klinkende song “Almost Woke You Up”, een nummer waarin Stephen Kellogg’s uitmuntende zangkwaliteiten meteen centraal geëtaleerd worden. Wat meer ‘schwung’ zit er in het nummer “The Wild Heart” waarin de pedal steelgitaar veelvuldig aan bod mag komen en ook “High Horse” en “Wolf” zijn uptempo gebrachte rocksongs.

Onze absolute favoriete song uit deze cd is “We Say Goodbye” (zie video), een afscheidsliedje waar de emoties van afspatten en waarbij wij telkens weer aan de prachtige samenzang van Damien Rice en Lisa Hannigan op het album “O” uit 2002 moeten denken. Die vergelijkende gedachte blijft daarna ook nog hangen bij het volgende liedje dat “Mother And Child” heet.

Het is vooral in de intimistische nummers dat Stephen Kellogg ons helemaal weet te bekoren. “Learn To Live” en de akoestische pianoballad “26 Seconds (Of Silence)” zijn pareltjes die hier elke dag wel een paar keer door de speakers mogen weerklinken. Heerlijke plaat is dit en onze nieuwsgierigheid naar de tien liedjes die we niet hebben mogen horen is hier alleen maar groter door geworden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bread & Butter Music

video