SETH LAKEMAN – BALLADS OF THE BROKEN FEW

De groep ‘The Lakeman Brothers’ uit het Engelse district Devon bestond uit Sean, Sam en Seth Lakeman die in de jaren ’90 als trio folkmuziek brachten op hun enige album “Three Piece Suite” uit 1994. Na een tournee door Portugal werd het trio uitgebreid met twee dames en veranderde de groepsnaam naar ‘Equation’ waarmee drie studioalbums werden gerealiseerd. Daarna hield Seth Lakeman het voor bekeken en ging hij nog even mee de studio in met zijn broer Sam en diens echtgenote Cara Dillon voor de opname van haar titelloze debuutplaat.

In 2002 verscheen er met “The Punch Bowl” een eerste soloplaat van folkzanger, songschrijver en multi-instrumentalist Seth Lakeman, die momenteel 39 jaar is. Sindsdien verschenen er zowat elk jaar nieuwe soloplaten van deze muzikant en ook in 2016 is er een nieuwe release in de vorm van zijn achtste studioalbum “Ballads Of The Broken Few”.

Hij nam die plaat samen op met het vrouwelijke alt-folktrio ‘Wildwood Kin’ uit Exeter, Devon en niemand minder dan topproducer, singer-songwriter en multi-instrumentalist Ethan Johns nam daarvoor in de studio achter de knoppen plaats. ‘Wildwood Kin’ zijn de zussen Beth en Emilie Key die de indie folk en Americana-groep samen hebben gevormd met hun nicht Meghann Loney. In de loop van dit jaar brengen ze hun eerste studioalbum uit, maar op “Ballads Of The Broken Few” zorgen ze voor schitterende vocale ondersteuning op de elf liedjes.

Zeven songs zijn eigen composities van Seth Lakeman, naast drie traditionals die in een eigentijds kleedje werden gestoken en één prachtige coverversie van het nummer “Anna Lee” dat de in 2012 helaas overleden Levon Helm (drummer van ‘The Band’) in 2007 opnam op zijn album “Dirt Farmer” waarmee hij toen een ‘Grammy Award’ kon binnenhalen.

“Ballads Of A Broken Few” is een heel sfeervolle plaat geworden die quasi live werd opgenomen in de grote hal van een historisch ‘Jacobean’ landhuis in renaissancestijl. We krijgen vaak spiritueel klinkende liedjes te horen met etherische zangpartijen van de drie dames en met de sterke folkstem van Seth Lakeman. De drie songs “Willow Tree”, “Silence Reigns” en “Meet Me in The Twilight” (zie video) zorgen aan het begin van deze plaat meteen voor de juiste sfeer die bepalend is voor het gehele album.

In een aantal songs op deze cd neemt de door Seth Lakeman bespeelde viola en fiddle een prominente plaats in, hier en daar aangevuld door elektrische gitaar en mandoline, bespeeld door producer Ethan Johns. Dat is o.a. het geval bij het akoestisch gebrachte nummer “Stranger”, bij het eerder vermelde “Anna Lee” en bij “Whenever I’m Home” en “Silver Threads” die meer naar het einde van de plaat toe opduiken.

We zijn dankzij enkele cd-besprekingen in het verleden al sinds meerdere jaren fan van het werk van Seth Lakeman en deze “Ballads Of The Broken Few” zal ons onvoorwaardelijk vertrouwen in deze geweldige Engelse muzikant alleen nog maar doen toenemen. Na zovele jaren in de folkscène te zijn gerijpt en gehard kan deze artiest namelijk voor ons nog nauwelijks iets verkeerds doen. Deze nieuwste cd verdient aan het slot van deze recensie dan ook onze welgemeende aanbeveling.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Cooking Vinyl

video