ANNA ELIZABETH LAUBE – TREE

De Amerikaanse folkzangeres Anna Elizabeth Laube uit Madison, Wisconsin maar begin dit jaar naar Seattle, Washington verhuist, heeft een link met België door het feit dat ze destijds door een studentenuitwisselingsprogramma in Luik beland is om er op het houten blaasinstrument ‘hobo’ te leren spelen. Door de jaren heen heeft ze nog heel wat andere instrumenten onder de knie gekregen en mag ze zich officieel multi-instrumentalist noemen.

Voor haar huidige muzikale werk hanteert ze echter voornamelijk de akoestische gitaar om haar eigen nummers te schrijven. Wij hebben hier haar meest recente plaat “Tree” toegestuurd gekregen met het verzoek er eens goed naar te luisteren en onze mening en oordeel in een recensie te ventileren, wat we dan ook heel graag zullen doen.

Ze debuteerde op plaat in 2006 met “Outta My Head” waarna in 2009 “Pool All The Love * Pool All The Knowledge” werd uitgebracht. “Tree” is haar vierde studioplaat en volgt op het vorig jaar verschenen titelloze album “Anna Laube”. Op deze nieuwe cd staan negen nummers waarvan ze er zeven zelf heeft gecomponeerd.

De twee gecoverde songs zijn op zijn minst merkwaardig te noemen. Het eerste liedje waar ze een eigen versie van neerzet is “Wallflower”, een song die Bob Dylan al in 1971 schreef en die in 1972 door Doug Sahm werd opgenomen. Bob Dylan’s eigen versie kwam pas twintig jaar later uit als een track op zijn album “The Bootleg Series Volumes 1-3 (Rare & Unreleased) 1961-1991”.

Het tweede door Anna Elizabeth Taube gecoverde lied is een akoestische folkversie van het nummer “XO” uit de naar haar vernoemde plaat uit 2013 van pop- en R&B-ster Beyoncé. Hoe dat klinkt kunt u zelf beluisteren op bijgaande video, maar let vooral op het prachtige trompetspel van Charley Wagner.

De “Tree” uit de albumtiteltrack bestaat echt en was een 100 jaar oude esdoorn die in de tuin stond bij het huis waar de zangeres opgroeide in Iowa City. De zelfgeschreven liedjes op dit album zijn geïnspireerd door haar verhuis naar Seattle en gaan over het loslaten van het verleden, het één worden met de natuur en het vinden van een nieuwe thuis in een totaal andere omgeving. Dat resulteerde in erg leuke songs als het vrolijke “Sunny Days”, het minder vrolijke “Please Let It Rain In California Tonight” en “All My Runnin’”.

Het nostalgisch en wat somber klinkende “I Miss You So Much” is een zeer mooie ballad waarin Sarah Morris en Brendan O”Connell voor zeer knappe harmony vocals zorgen en Anna Elizabeth Laube zelf een mooi stukje mondharmonica speelt. Het meest opvallende kenmerk aan deze plaat is de warme intimiteit van de liedjes en de algemene sfeer die de opeenvolging van deze songs bij de luisteraar teweeg kan brengen. Binnenkort kunt u dit album trouwens zelf in huis halen en daarna met volle teugen genieten van de mooie liedjes die Anna Elizabeth Laube op “Tree” heeft samengebracht.

(valsam)

CD-RELEASE: 21 OKTOBER 2016

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Ahh…Pockets! Records

video