THE SAD FLOWERS – THE SAD FLOWERS

 

 “ Do we really all want to be notorious?... “

The Sad Flowers is een Belgische (vanuit de regio Antwerpen werkende) alternatieve rock band. Feitelijk is het een duo dat bestaat uit de twee multi-instrumentalisten Jan Ooms (zang, keys) & Jany Claeskens (gitaar, keys) dat zich waagt aan uitstapjes naar hardrock, gothic, darkrock, symfo, prog. cold wave en meer. Het samenvloeien van de verschillende stijlen is te wijten aan het verschil van invloeden van beide muzikanten. Hierdoor is er door de mix van elektronische muziek, new wave en hardrock een heel eigen en doch heel herkenbaar geluid ontstaan.

Beide heren, die al eerder samen werkten, richtten The Sad Flowers op in 2013. Ze brachten dit jaar in november, na drie eerdere singes (zie discografie) die ook opgenomen zijn op het studio album, het titilloos debuutalbum ‘The Sad Flowers’ uit. Niet alleen de naam van de band, maar ook het hoesontwerp (van Mieke Janssens) voorspellen de duistere kantjes van dit duo. 

Na ”The Cry”, de instrumentale opener maken we op ”The Calling” kennis met de typische, donkere en beklijvende stem van Jan Ooms. Hij maakt het, niet alleen in dit nummer (ik verwijs hier verder naar ”Hate”, ”Thin Air” en ”Liar”), duidelijk dat de wereld nood heeft aan zelfkritiek, waardoor we oog krijgen voor problemen als geweld, haat, leugens, vereenzaming en de milieu problemen rondom ons. In ”Walk the Line” is het de zang in het reffrein en de gitaar van Claeskens die het nummer knap inkleuren en die voor de nodige sfeer zorgen. ”Schmetterling” is een van de genoemde reeds eerder uitgebrachte singles. Waarom dit new wave-achtig nummer volledig in het Duits moet, laat ik graag even in het midden. In ”Full Moon” en ”The Autumn of Life” gaat Ooms vocaal nog eens heel diep om zijn aanklacht te doen en, om ons te verwittigen van wat er komt in de herfst van ons leven. Het album sluit daarna af met ”Mortal Soul?”. Het is, zoals de opener, opnieuw een instrumentaal nummer, dat op het einde van deze melancholische trip verdere illusies doet vervagen.

The Sad Flowers maken met hun debuut duidelijk dat het in hun muziek vooral om songwriting, sfeer en een mix van stijlen gaat. ‘The sad Flowers’ moet daarom als album zeker als “bijzonder” en “interessant” omschreven worden. Hoe ze als duo dit live gaat doen, is voor mij nog een open vraag, die zeker wel een antwoord zal krijgen!

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”The Cry” – 02.”The Calling” – 03.”Hate” – 04.”Thin Air” – 05.”Never Mind” – 06.”Walk the Line” – 07.”Liar” – 08.”Schmetterling” – 09.”Feeling Strange” – 10.”The Legend” – 11.”Full Moon” – 12.”The Autumn of Life” – 13.”Mortal Soul?” – Music/Lyrics by The Sad Flowers ℗ 2017 – Produced by The Sad Flowers

Album line-up:
Jan Ooms: lead vocals, keys, programming, b-vocs & mixing, production, mastering
Jany Claeskens: all guitars, bass, keys, programming, b-vocs & production)

Discography THE SAD FLOWERS:
The Sad Flowers [2017] & the singles: The Legend [2016] | Never Mind [2015] | Schmetterling [2014]

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: The Sad Flowers Garden

video