FREEWORLD - WHAT IT IS

 


Luister vijf seconden naar "Deeper By The Minute", de openingstrack van "What It Is" van Freeworld en je weet: dit is Amerikaans. Zo Amerikaans als wat. Muziek van vandaag met respect voor het verleden. De invloeden van Freeworld zijn legio: alles wat oud klinkt, van vandaag of toen en dan denken we o.a. aan Booker T. & M.G. van, John Coltrane, Frank Zappa, The Grateful Dead en Steely Dan. De intro van "Deeper By The Minute" bijvoorbeeld zou zo van de Royal Southern Brotherhood kunnen komen, maar de aankleding hier is minder rauw, traditioneler. Je hoort mannen met baarden, die getrouwd zijn met hun fles whisky en hun gitaar; het soort muzikant dat Jeff Bridges enkele jaren geleden zo mooi vertolkte in "Crazy Heart". De clichés kloppen, zo zien we op foto’s. Alleen dat van de whisky weten we niet. Maar tegelijkertijd hoor je ook: dit zijn mannen die weten waar ze mee bezig zijn. Dit zijn muzikanten van het rasechte soort.

FreeWorld heeft sinds 1987 Memphis als thuisbasis en vieren momenteel hun 30-jarig bestaan, en doen dit nu door een nieuwe cd uit te brengen, getiteld: "What It Is". Freeworld is geen supergroep, maar toch... Freeworld is een steeds wisselend collectief van muzikanten rond de harde kern Cushing / Green / Skypeck en Stephenson, en neemt het niet zo nauw met de stijlgrenzen zoals die werden uitgezet door de muzikale separatisten. Bij Freeworld geloven ze in de integratie van verschillende genres zonder onderscheid van origine of moeilijkheidsgraad of wat dan ook. Zelfs een poppy deuntje kan bij hen amnestie krijgen. En een greep uit de bandleden, Richard Cushing (bas gitaar, vocals) geboren in 1963 is sinds 1981 professioneel muzikant, Dr. Herman Green is een oud gediende in de blues en jazz wereld, want sinds 1955 is hij op twintig jarige leeftijd neergestreken in Memphis en dan is er nog Chris Stephenson (Hammond B3) die veel ervaring heeft verworven met een aantal groot heden als Victor Wainwright, Jeff Jensen, Will Tucker en Mick Kolossa, artiesten met allemaal een andere achtergrond hebben, maar dat maakt ook dat ze veel variatie aan de dag kunnen leggen. Waar de groep bij hun debuut nog een verzameling muzikanten waren, zijn ze nu naar eigen zeggen een groep geworden.

"What It Is" is dus de nieuwste CD van de band, en misschien wel hun moeilijkste en meest ambitieuze CD in deze dertig jaar. Deze lucky seven werd geproduceerd en opgenomen in de wereldberoemde Ardent Studios in Memphis (Led Zeppelin, ZZ Top, The Allman Brothers Band, The Replacements, R.E.M., Stevie Ray Vaughan...) en als speciale gast op drums en zang kregen ze hulp van Jody Stephens van de Memphis power pop cult band Big Star. Deze nieuwe schijf werd gemixt door Dave Aron (Snoop Dogg, 2Pac, subliem, Prins, ....) in de Hollywood Way Studios in Los Angeles, CA, en gemasterd door Grammy bekroonde Brad Blackwood in Euphonic Masters in Memphis, TN, zodat je weet dat het klinkt zoals het moet Memphis. Met titels als "Shrimp N' Grits", "Dinja Babe", "The Shape I'm In" en "Another Sunday Night" weet je ook dat Freeworld niet het type muzikanten zijn die hun platen vullen met hun diepste zielsroerselen. Het moet vooral leuk blijven en vooruit gaan.

Na de eerste drie nummers denk je wel te weten waar het op "What It Is" om zal draaien, maar verderop de plaat worden meer stijlen verkend. Freeworld is allerminst vernieuwend, maar ze etaleren vakmanschap in stijlen van weleer. Wie van retro houdt, mag deze plaat blind aanschaffen. Je krijgt blues, funk, soul en jazz voor de prijs van één. De mengelmoes van stijlen kan eerst wat vreemd overkomen, maar naargelang je jezelf onderdompelt in hun muziek en je hun visie enigszins eigen maakt, wordt alles ineens klaar als pompwater. Het resultaat zou men simpelweg jazz kunnen noemen, waaraan men denkt aan de hoogtij dagen van Miles Davis. Maar, foei, we zijn weer in onze ouwe gewoonten van -in vakjes steken- vervallen. Echter, als je jazz beschouwt als een verzamelnaam voor muzikale onderstromen die op één of andere manier wars zijn van al te makkelijk in het oor liggende niemendalletjes, dan kan het weer wel. Het kind moet immers een naam hebben om het te kunnen aanhalen.

 

 

 

 


Artiest info
Website  
 

label: SwirlDisc
Info: Blind Raccoon

video