LOST HORIZONS - OJALÁ

De bandnaam mag misschien alleen bij trouwe volgers van het genre enige associatie oproepen, de vaststelling dat deze CD uitkomt op het Bella Union-label, doet dat des te meer. Dat is immers het label dat Fleet Foxes op de kaart zette en dat ruim twintig jaar geleden opgericht werd door Cocteau Twins-bassist Simon Raymonde.

Dat Raymonde zelf nog aan actief muziek maken en uitbrengen toekwam, was al een tijdje geleden, maar aangezien ook bij muzikanten het bloed kruipt, waar het niet gaan kan, zette Raymonde zich, in het gezelschap van Dif Juz-drummer Richie Thomas, destijds op 4AD labelgenoten van de Cocteau Twins, aan het jammen en daar kwamen een aantal basistracks uit voort, die vandaag de ruggengraat vormen van deze CD.

Volgende fase in het maken van deze plaat, was het zoeken van de passende stemmen om de instrumentale tracks van vocalen te voorzien en daarbij maakte Raymonde het zichzelf niet al te lastig: hij begon bij zijn eigen Bella Union-label en kwam daar onder anderen Marissa Nadler tegen, die de voorlaatste track van de plaat, “Winter’s Approaching” van haar ijle sirenenzang voorziet. Ook in de buurt waren gewezen Midlake frontman Tim Smith en Cameron Neal van Horse Thief. De eerste wordt ingezet voor “She Led Me Away” en de tweede voor “Life Insida a Paradox”, de wat hardere track van de plaat, waarop trouwens ook Sharon van Etten even komt meezingen.

Uit zijn zakboekje haalde Raymonde ook wat persoonlijke favorieten, die niet meteen aan zijn label gelinkt zijn, zoals Ghostpoet -die hier “Reckless neerzet- en Leila Moss van The Duke of Spirit. Uit de reeks “nieuwste ontdekkingen”, is onder meer Karen Peris van The Innocence of Mission aanwezig voor “The Places we’ve been” en Beth Cannon, die op redelijk Kate Bush-iaanse wijze openingstrack “Bones” kwam inzingen.

Dat levert alles samen een fijne, veelal dromerige plaat op, waar ik maar één bemerking bij heb:ze duurt 71 minuten en dat is voor dit soort muziek best lang. Schoonheid genoeg, maar ik zou de luisteraar aanraden deze plaat met kleine dosissen te consumeren en tussendoor misschien nog eens terug te grijpen naar “Garlands” of “Treasure” van de Cocteau Twins…
Maar: mooie plaat!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Bella Union
distr.: PIAS

video