ROD PICOTT - OUT PAST THE WIRES


Het goede nieuws is dat de Amerikaanse Americana-muziek brengende singer-songwriter Rod Picott volgend jaar naar Europa komt. Het minder goede nieuws (voor de Belgen dan toch) is dat hij daarbij België helemaal links laat liggen en niet minder dan 10 keer zijn show zal brengen in de maand maart in Nederland. De andere gelukkigen zijn de fans in Engeland en Noorwegen. De Belgen zullen dus naar Nederland moeten als ze Rod Picott live aan het werk willen zien. Ander goed nieuws is dat hij tijdens deze Europese tournee zijn uitstekende splinternieuwe plaat "Out Past The Wires" zal komen promoten en nog meer goed nieuws is dat wij deze cd al hebben mogen ontvangen voor een recensie bij Rootstime. Bij deze, dus.

De allereerste soloplaat van Rod Picott dateert pas uit 2001 en was getiteld "Tiger Tom Dixon’s Blues". Daarna volgden "Stray Dogs" (2002), "Girl From Arkansas" (2004), "Travel Log Volume One" (2005), "Summerbirds" (2007), "Welding Burns" (2011), "Hang your Hopes on a Crooked Nail" (2013) en "Fortune" (2015) was zijn laatste album en achtste album, het album "Sew your heart with Wires" dat hij in 2008 opnam samen met Amanda Shires, even niet meegerekend. En vraag je kenners naar de favoriete Picott plaat dan komen ze allemaal met een andere op de proppen. Dit maar om de constante kwaliteit van zijn werk te duiden. Het album "Fortune" kreeg overal in de pers lovende kritieken, het was precies dat Picott zichzelf oversteeg op deze plaat en nu rijst de vraag of hij dit sterke niveau weet te continueren op dit nieuwe album. Picott's negende "Out Past The Wires" is meteen ook zijn meest ambitieuze, want mits een geslaagde crowdfunding-campagne was hij in staat om nu met een dubbelaar op de markt te komen, met maar liefst tweeëntwintig aanstekelijke songs.

Op "Out Past The Wires" weet Picott weer meesterlijk verhalen te vertellen over betere tijden, vergane dromen, de liefde en wat er zich afspeelt in de levens van gewone werkende lieden. Deze thema’s die Picott behandelt, zijn dus verhalen van de gewone man, de Amerikaanse droom. Daarmee sluit hij thematisch nauw aan bij het werk van pakweg Bruce Springsteen, al doen meerdere rockende songs meteen ook aan Springsteen denken, al zijn deze songs natuurlijk niet zo commercieel als het werk van The Boss. Met zijn nieuwste album levert Picott nogmaals een werkstuk af dat nauw aansluit bij zijn voorgangers. Het is een album vol heerlijke ballads en strak uitgevoerde rocksongs, op het grensgebied tussen Americana, folk en countrymuziek. Hij laat zich hierbij omringen door een uitstekende groep musici, bestaande uit Will Kimbrough (gitaren), Lex Price (elektrische en akoestische bas), Evan Hutchings (drums), Kris Donegan (gitaren), David Henry (snaren), Telisha Williams (backing vocals) en soms horen we daarbij ook de gerenommeerde producer Neilson Hubbard aan de percussie. Rod Picott doet gewoon verder met wat hij al drie decennia doet: eenvoudige nummers schrijven over eenvoudige mensen. Net het schrijven van zo’n kleinmenselijke vignetten, maakt zijn muziek universeel en tijdloos. Deze "Out Past The Wires" is een album dat zonder enige twijfel tot zijn beste werk behoort, één van de hoogtepunten in het genre dit jaar.

 

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Welding Rod Records
distr.: Lucky Dice Music

video