SWAMP MUSIC PLAYERS – URBAN CRIME (EP)

Futuristische ‘swamp rock’, ‘swamp blues’ en kosmische Americana, dat is wat het in 2010 opgerichte Canadees-Amerikaanse muziekcollectief ‘Swamp Music Players’ uit Victoria belooft aan de muziekliefhebbers die hun nieuwste ep “Urban Crime” willen beluisteren. Ze beschouwen zichzelf meer als kunstenaars dan als muzikanten, ook al omdat hun projecten vaak rond een bepaald thema draaien en een theatrale benadering krijgen.

Op bijgaande promovideo rond hun nieuwste plaat krijgt u een overzichtje van de zeven tracks die op “Urban Crime” een plaatsje wisten te veroveren. Zo zingt Kaity Joyce, de zangeres van de formatie ‘Kaity And The Flood’ uit San Diego de lead vocals bij de openingstrack “The Dark End Of The Street”, een erg mooie soulballad die oorspronkelijk door James Carr in 1967 werd uitgebracht.

Ook Sugar Parks, een singer-songwriter uit Los Angeles en frontvrouw van de formatie ‘Sugar Parks And The Massacre’ uit Hollywood, zorgt voor een mooi moment als ze de jazzy pianoballad “Believe It Or Not” zingt, een coverversie van de song van Joey Scarbury uit zijn debuutplaat “America’s Greatest Hero” uit 1981.

De Canadese zangeres Hilary Beckett uit Vancouver Island, British Columbia brengt daarna een volgens ons wat minder geslaagde rock’n’roll-uitvoering van de song “Still In Hollywood” uit de in 1986 verschenen titelloze debuutplaat van de formatie ‘Concrete Blonde’ uit L.A. met de extravagante Johnette Napolitano als frontvrouw.

Aan het einde van deze ep brengen ‘Swamp Music Players’ ook nog twee versies (een ‘radio edit’ en de albumversie) van het nummer “It’s Urban Crime”, een song waarvoor cult filmster Art Hsu samen met ‘SMP’-akoestisch gitarist Jim Moffatt de vocals voor hun rekening nemen. Daarvoor heeft SMP-leadzanger en gitarist Joseph Gearheart echter ook nog de zang verzorgd bij twee andere tracks: het door hem zelf geschreven nummer “Hazmat” en een coverversie van de song “Cruiser” die uit het 1981-album “Shake It Up” van ‘The Cars’ stamt en indertijd door hun frontman Ric Ocasek werd gecomponeerd.

De tracks van dit album zijn niet altijd gemakkelijk in het gehoor liggend, maar de hele ep blijft hierdoor wel boeien van begin tot einde en dat is eigenlijk even zo belangrijk om de aandacht voor het werk van ‘Swamp Music Players’ te blijven behouden. “Urban Crime” is het derde project van deze Canadezen en volgt op het in 2015 verschenen album “Timeless Cool” en het in 2012 op de markt verschenen debuutalbum “Swamp Music Players”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Swamp Music Players

video