WILLEM WYNANTS – LAST MAN ON THE MOON

De mens op de maan heeft al vaker als inspiratiebron gediend voor liedjes die door allerlei muzikanten in allerlei muziekgenres werden gecreëerd. Denk bijvoorbeeld aan de song “Man On The Moon” van de Amerikaanse rockformatie ‘R.E.M.’, maar er was ook de gelijknamige biografische film uit 1999 met Jim Carrey in de rol van de Amerikaanse entertainer Andy Kaufman. Volgens de geschiedenisboeken was het echter astronaut Neil Armstrong die op 20 juli 1969 voor het eerst een voet op de onze nachten verlichtende planeet heeft gezet.

Anno 2017 dient de maan nog altijd als inspiratiebron voor muzikanten, zoals bijvoorbeeld voor Willem Wynants. ‘Wie?’ zult u zich misschien afvragen. Welnu, het gaat hier over een neef van de stoere kaalhoofdige ‘Triggerfinger’-bassist Monsieur Paul Van Bruystegem aka ‘Lange Polle’ en ook vaak als pianist anoniem te horen geweest op het betere Belgische pop- en rockwerk van de voorbije decennia.

Hij heeft zijn net uitgebrachte album “Last Man On The Moon” opgedragen aan zijn vrouwtje Lin en zijn dochter Ella, hetgeen ons doet vermoeden dat hij eerder een familieman is dan een podiumbeest. Maar zoals het wel vaker gaat met mensen die de muziek door hun aderen voelen stromen, moest ook Willem Wynants zijn eigen muzikale creaties ooit naar buiten brengen en daarvoor is een cd of vinylplaat nog altijd het meest geschikte vehikel.

Zijn favoriete instrumenten zijn piano en orgel en het is dan ook op de toetsen van deze instrumenten dat hij zijn liedjes componeert en verfijnt tot ze klaar zijn voor opname in de studio die in dit geval de ‘Studio Fandango’ in het Vlaams-Brabantse dorpje Boutersem blijkt te zijn. Het album werd opgenomen met de professionele hulp van zijn vele muzikale vrienden zoals ‘De Mens’ Frank Vander linden op elektrische gitaar bij de song “The Fortune Teller”, ‘De Kreuners’-gitarist Jan Van Eyken als backing vocalist bij de ballad “Little Sister” en neef ‘Lange Polle’ op basgitaar bij openingstrack “Monsieur Le Douanier”. Maar ook violist-cellist-accordeonist Andries Boone, bassist Luk de Graaff, drummer Dirk Jans en nog een paar anderen verleenden hun medewerking aan de totstandkoming van “Last Man On The Moon”.

Opvallende track op deze cd is ook de song “Ne T’En Fais Pas” die Willem Wynants in een duet met zijn echtgenote Lin Van den Hove brengt, naast het aan zijn dochter opgedragen liedje “Song For Ella” en het allicht ook voor haar bedoelde kinderliedje “Iguana Song” dat de enige cover op dit album is. Dat onze Willem ook een geweldige pianist is horen we o.a. in de liedjes “The Fortune Teller”, “Carcassonne” en de louter instrumentale tracks in het jazzy “New Orleans Jam” en slotnummer “Papillon”.

In totaal levert Willem Wynants dertien songs af voor deze plaat en in een paar nummers kan de geoefende luisteraar de invloeden van de door hem bewonderde, maar helaas al lang geleden overleden artiesten terugvinden. Zoals bijvoorbeeld Serge Gainsbourg in de Franstalige nummers of ‘Little Feat’-frontman Lowell George, vooral in het leuke “A Cold Night” of in de heerlijk mooie Tex-Mex-liedjes “Sausolito” en “Iguana Dong”, twee tracks die ook herinneringen oproepen aan ‘The Sir Douglas Quintet’ of ‘Texas Tornados’.

Laat ons toe als volgt te besluiten: “Last Man On The Moon” van Willem Wynants is een fantastisch mooie plaat van eigen bodem die u willens nillens in huis zou moeten halen, als ware het enkel en alleen al als eerbetoon aan deze onbekende maar geweldige muzikant.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Fandango Music