MOJO MONKEYS – SWERVE ON

Of ze zichzelf nu zo onvertoonbaar vinden, weten we niet echt, maar feit is wel dat gitarist Billy Watts, bassist Taras Prodaniuk en leadzanger-drummer David Raven ergens net voor de eeuwwisseling besloten hebben om hun band ‘Mojo Monkeys’ te noemen. Ze hadden sinds hun debuut al twee platen uitgebracht met “Hang” uit 1999 en “Blessings & Curses” uit 2010, maar nu is er met de cd “Serve On” een nieuw en derde album van dit niet meer zo jonge trio uit Los Angeles.

Dat ze alle drie met veel liefde en veel zin voor humor en goede muziek aan deze platen hebben gewerkt staat eigenlijk buiten kijf. Ze schrijven hun nummers zo goed als allemaal zelf en ieder bandlid draagt daartoe zijn steentje bij. Op “Swerve On” zijn dat tien eigen composities geworden, aangevuld met één wervelende coverversie van de door Allen Toussaint in 1965 voor Lee Dorsey geschreven soulsong “Ride Your Pony”.

‘Mojo Monkeys’ opereren in de muziekstijlen country, blues en Americana, maar ze deinzen er ook nooit voor terug om gewoonweg lekker swingend uit de hoek te komen zoals in de ritmische openingstrack “Tuscaloosa Maybe” op dit album. De vrij kortdurende nummers op “Swerve On” volgen elkaar razendsnel op en laten daardoor weinig ademruimte voor de luisteraars.

“Two Shots” is een jazzy song, terwijl de daaropvolgende tracks “About To Get Gone” en “Beat Bus Driver” eerder als ‘Seatsniffers’-achtige bluesrockers klinken. De albumtiteltrack “Swerve On” die u op bijgevoegde video live kunt beluisteren is dan weer een countryballad en “Little Javelina” catalogeren we als een typische gitaarbluesballad.

Voor het nummer “Argyle & Selma” lijkt de uit 1968 stammende swampsong “Suzy Q” van ‘Creedence Clearwater Revival’ als inspiratiebron aan de basis gelegen te hebben en ook afsluiter “If I Were Gone” lijkt rechtstreeks uit de swamps van New Orleans te zijn opgediept. Het beluisteren van dit album maakt eigenlijk al vrij snel duidelijk dat deze drie heren van ‘Mojo Monkeys’ doordrongen zijn van de betere rootsmuziek uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Bovendien is ook al snel duidelijk dat dit een erg knappe plaat is, die bij velen voor zo’n kleine 40 minuten luisterpret zal kunnen zorgen.

(valsam)
“The 3 veterans of L.A.’s roots band ‘Mojo Monkeys’ have in their lives been intensively soaked with the better roots sound from the American music history. That can be easily heard in the eleven tracks on their third record ‘Swerve On’ with styles like country, blues and the breathtaking sound from the New Orleans swamp scene.“ – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Medikull Records
Info: Hemifran

video