GROUND LEVEL FALCONS – THE NEW WILDERNESS VOL. 1

Matt Gardiner (zang en gitaar), Greg Kolodychuk (basgitaar) en Brendan Kobayashi (drums) zijn de 3 overblijvende bandleden van de Canadese rockformatie ‘Ground Level Falcons’ uit Edmonton. Overblijvend inderdaad, want Adrian Armitage die leadgitaar bij de groep speelde, besloot in juli van dit jaar voor de familale rust te opteren en hij werd meteen vervangen door Brent Whitford. Na amper een maand bij de groep te hebben doorgebracht kwam deze gitarist echter plots te overlijden op amper 33-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige vorm van diabetes.

‘Ground Level Falcons’ heeft dus een zeer turbulente tijd achter de rug in de aanloop naar de release van hun nieuwste plaat “The New Wilderness Vol. 1”, het derde album van de formatie sinds hun oprichting in 2012. Er werden elf nieuwe nummers ingeblikt voor deze plaat, meestal in een door gitaren bepaalde rocksfeer, maar altijd met de nodige aandacht voor een bijpassende melodie.

Zowel Adrian Armitage als Brent Whitford hebben hun steentje nog bijgedragen aan de realisatie van dit album, de eerste ook voor het eerst als songschrijver van de nummers “I Meant To” en “Miles Away” die beiden aan het einde van deze plaat te horen zijn. Begonnen wordt er echter met een stevig rockend nummer dat “Memory Man” als titel kreeg. Naar onze mening is de song met het grootste hitpotentieel “Bring It Up During the Nighttime” die gedurende 5 en halve minuut van begin tot einde weet te boeien. De meest melodieuze song is echter “How”s The Weather Up There?”.

Zoals u in de albumtitel boven deze recensie kunt zien wordt er melding gemaakt van ‘Vol. 1’. Of er ook daadwerkelijk een ‘Vol. 2’ in de pijplijn zit of nog helemaal moet worden gerealiseerd, weten we niet echt. Misschien zal dat wel een beetje afhangen van het eventuele succes dat de ‘Ground Level Falcons’ weten te bereiken met deze cd “The New Wilderness” en hun daaraan gekoppelde tournees in 2018 doorheen Canada, de Verenigde Staten en Europa.

(valsam)
“After a lot of troubles and tragedy leading to unexpected changes of band members, the Canadian rock group ‘Ground Level Falcons’ finally could realize the release of their third full-cd ‘The New Wilderness Vol.1’. Whether there will be following a ‘Vol. 2’ might depend on the success of this record and of their planned tour in 2018 through Canada, The USA and Europe.” – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran