PARTICLE KID – EVERYTHING IS BULLSHIT

Ik durf met grote zekerheid te veronderstellen dat er geen enkele recensie van een plaat van ‘Particle Kid’ gepubliceerd wordt zonder de obligate vermelding dat Micah Nelson, de man die achter dit pseudoniem schuil gaat, in het ware leven een zoon is van countrylegende Willie Nelson. Die traditie in ere houdend, hebben wij er ons dan ook aan gehouden om met deze informatie meteen met de deur in huis te vallen, om daarna tot de orde van de dag over te gaan.

Want de muziek van ‘Particle Kid’ heeft geen directe links met de sound van zijn beroemde papa. Micah gaat zijn eigen muzikale weg in de richting van de rockmuziek. Dat deed de in L.A. residerende zanger en songschrijver ook eerder al op zijn titelloze debuutalbum “Particle Kid” dat we op deze pagina’s in juli van ditzelfde jaar van commentaar mochten voorzien.

Amper een half jaartje later is er al een opvolger voor die debuutplaat in de vorm van het twaalf tracks tellende album getiteld “Everything Is Bullshit”, dat op een eenvoudige ‘Tascam Portastudio 424 Cassette Tape Recorder’ - een viersporenrecorder - werd opgenomen door Micah Nelson himself, iets wat we mits enig talent eigenlijk ook allemaal zelf zouden kunnen doen.

Hij staat soms ook op het podium als gitarist bij Neil Young of als lid van de folkpunkgroep ‘Insects vs. Robots’ en bij de surfrockers van de formatie ‘Promise Of The Real’. Ervaring zat dus om ook een goed eigen album te creëren, maar dat is “Everything Is Bullshit” eigenlijk niet helemaal geworden.

Zoals u al zelf kunt vaststellen bij het bekijken van de aan deze recensie toegevoegde video van de albumtiteltrack, experimenteert deze muzikant ook op deze tweede plaat nog erg veel met allerlei obscure geluiden en instrumenten, waardoor enkele nummers eerder chaotisch over komen en zeker niet als easy-listening kunnen worden omschreven.

Waar we bij zijn eerste plaat opmerkten dat de songs wel erg lang uitvielen, kunnen we hier net het tegenovergestelde noteren met zeven tracks die afsluiten tussen minimum 1 minuut en 6 seconden en maximaal 2 minuten 50 seconden. “How Is She So Awesome?” en “Little Gremlins” waarop Alexandra E. Dascalu met Micah Nelson meezingt, zijn de beste nummers uit deze reeks. Laat ons dan ook maar besluiten dat we nog niet helemaal overtuigd zijn van de psychedelische rock die Micah Nelson ons tot nu toe op zijn twee platen heeft geboden.

(valsam)
“The sound of the music on the second album ‘Everything Is Bullshit’ of Micah Nelson aka ‘Particle Kid’ is a mix of experimental music and psychedelic rock. These songs are not so easy to listen to and they are somewhat chaotic, but that was maybe exactly the purpose of the author to differentiate his music from the one that is made by his famous father, country legend Willie Nelson.” – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video