ILYA PORTNOV – STRONG BREW

 

 “ Nine tunes in a variety of styles ranging from Blues and Jazz to Waltz and Tango... “

Met een naam als Ilya Portnov is de kans groot dat er Russich bloed in je aders stroomt. Mondharmonicaspeler Ilya Portnov groeide op in een van de buitenwijken van Moskou, speelde als knaap al klassieke piano en gradueerde (als éérste) met een diatonisch harmonica (als hoofinstrument) aan het N(ew) E(ngland) C(onservatorium) in Boston. Hij belandde via San Francisco in Los Angeles, waar hij nog steeds woont.

Portnov’s éérste harmonica leraar Alex Bratesky beïnvloedde zijn techniek sterk, maar ook invloeden van Jason Ricci, Howard Levy en Carlos del Junco bepalen zijn stijl. Portnov is te horen op een album van Choro Bastardo, een band die choro (Braziliaanse straatmuziek) speelt.

‘Strong Brew’ is Portnov’s debuut album. Met zeven originele nummers en bewerkingen van Rev. Gary Davis’ “Cincinatti Flow Rag” en Matvey Blanter / Alexey Fatyanov’s “In A Town Garden”, demonstreert Potnov zijn unieke harmonicastijl, waarmee hij een brede range van instrumenten oproept waaronder sax, klarinet, gitaar en viool. Het volledig insrumentaal album is opgenomen in de bekende Greaseland Studio’s van Kid Andersen, met top muzikanten als Chris Burns (keys), June Core (drums) en Kid Andersen (gitaar, bas / co-producer) zelf. De “special guests” zijn Rob Vye (gitaar op ”Cincinnati Flow Rag”) en Ben Andrews (viool op de opener ”Sunny Afternoon Blues” en ”1928”). Merk op dat Portnov en Vye een country blues duo vormen dat voor de Golden Gate Blues Society deelnam aan de IBC 2017 en, dat Andrews ook in de Choro Bastardo band speelt.

“ There are a lot of different styles and I was trying to be very respectful to each styles… “

Portnov’s debuut is een amalgaam van stijlen. Er is een tribute aan jazz klarinet speler Sidney Bichet (de titel song “Strong Brew”), er is surf rock (”Surfin’ the Baltic Sea”), blues in alle vormen (de blues shuffle ”Behind the Wall”, ”Till the Early Morning” en ”Sunny Afternoon Blues”), een wals (”Dance of a Lonely Doll”), een tango (”1928”) en ragtime (”Cincinnati Flow Rag”). “In a Town Garden” is een oud Russich nummer uit de jaren ’40 (een favoriet nummer van zijn grootmoeder). 

Ilya Portnov’s ‘Strong Brew’ is op de eerste plaats een album voor de liefhebbers van de harmonica en van instrumentale muziek. Is Ilya Portnov een blues man?  Ongetwijfeld is hij dit, maar hij is ook veel meer dan dat. Dit is een harmonica “masterpiece”, een album dat me deed terug denken aan onze Toots Thielemans (1922-2016), die behalve als gitarist en mondharmonicaspeler ook bekendheid verwierf als virtuoos fluiter en, die België en de wereld demonstreerde wat het “ketje” op een diatonisch en chromatisch harmonica kon! 

Eric Schuurmans

 

 

 

Album track list:
01.”Sunny Afternoon Blues” – 02.”Surfin’ the Baltic Sea” – 03.”Dance of a Lonely Doll” – 04.”Cincinnati Flow Rag” [Rev. Gary Davis] – 05.”In a Town Garden” [Matvey Blanter & Alexey Fatyanov] – 06.”Behind the Wall” – 07.”Strong Brew” – 08.”1928” – 09.”Till the Early Morning” – Music/Lyrics by Ilya Pornov and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by Ilya Portnov & Kid Andersen

Album line-up:
Ilya Portnov: diatonic & chromatic harmonicas
Kid Andersen: guitar, bass
Chris Burns: piano, keys
June Core: drums, percussion
& Ben Andrews: violin (1,8) / Rob Vye: guitar (4), percussion (9) / Robby Yamilov: bass (6)

Discography ILYA PORTNOV:
Strong Brew (instrumental album) [2017] | Choro Bastardo, by Choro Bastardo (with Henrique Eisenmann: piano / Ben Andrews: violin, mandolin / Ilya Portnov: harmonica, Jew's harp / Cristian Budu: pandeiro, piano) [2014] 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Blind Raccoon

video