HAYWARD WILLIAMS – PRETENDERS

Het was alweer van de albums “Haymaker” uit 2012 en “The Reef” uit 2014 geleden dat we nog iets gehoord hadden van de Amerikaanse singer-songwriter Hayward Williams uit Milwaukee, Wisconsin. Daarom is het met veel plezier dat we een nieuwe tien tracks tellende plaat in onze bus zagen vallen, want het verleden en de twee vernoemde cd’s hadden ons al wel duidelijk gemaakt dat deze artiest voor kwaliteitssongs garant staat.

“Pretenders” is de titel van deze nieuwe, zevende schijf van Hayward Wiliams, die in 2001 als zanger debuteerde en naast zijn solowerk ook als bassist meespeelt in de begeleidingsband van Jeffrey Foucault tijdens diens optredens, waarbij hij dan ook meteen de voorprogramma’s mag verzorgen. Deze nieuwe plaat werd vorig jaar in oktober opgenomen tijdens een kort verblijf in Rockford, Illinois.
De alt.country-, folk- en Americana-liedjes die Hayward Williams brengt zijn vaak donker en sober geïnstrumenteerd, dikwijls alleen met zijn akoestische of elektrische gitaar en hier en daar wat bas- en drumwerk van Jeremy Moses Curtis en Charles Koltak of de klanken van een Hammond B3-orgel waarvoor Brooks Milgate de honneurs voor dit album heeft waargenomen.

Ook op “Pretenders” zijn de songs voornamelijk in deze stijl gebracht: altijd aangenaam beluisterbaar en gezongen met zijn licht getormenteerd overkomende stem en tekstueel altijd betekenisvol. Dat begint al mooi met “How You Been”, gevolgd door een evenwaardig mooie song “Come Undone”. Andere tracks die ons het best bevallen zijn het meest uptempo gebrachte “Only Love”, het zachtjes kabbelende “Because Of You”, de albumtiteltrack en ons meest favoriete nummer “Meet Me Halfway”.

De intimistische en ingetogen laid back zangstijl van Hayward Williams en de lo-fi sound van haast alle nummers op “Pretenders” zorgen ervoor dat je via deze plaat als luisteraar een zeer relaxerende ervaring zult kunnen beleven. Waarom zouden we dan ook zenuwachtig en opgejaagd door het leven gaan, als we net zo goed lekker luierend van de mooie songs van deze troubadour kunnen genieten.

(valsam)
“Listening to the songs that American singer-songwriter Hayward Williams is performing on his 7th album ‘Pretenders’ is a very relaxing and meaningful experience. His intimate laid back style of singing and the lo-fi sound of all tracks on this record will make you gradually shift into a dreamy world that is full of great music.“ – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Why River Records
Info: Hemifran