ELI GOFFA - WRITTEN IN THE STARS (LP)

Omstreeks 2012 speelde zanger/gitarist Elie De Prijcker uit Sint-Niklaas nog in de ‘Band of Eli’ en bracht hij in die formatie twee albums uit. Vandaag profileert hij zich als Eli Goffa en vervolgt hij zijn avontuurlijke weg waarbij hij naast de bluesy contouren van zijn songs ook andere elementen aan zijn muziek toevoegt. Zijn nieuwste ‘Written In The Stars’ leunt daarom ook aan bij americana en songlyriek, waarin velerlei emoties worden verwerkt waaronder het universeel menselijke. Hoop, liefde, tederheid, desillusie, eenzaamheid en vrijheidsdrang vervlechten zich in de songs die Eli zelf schreef. In de instrumentale uitvoering kan hij rekenen op een achttal medemuzikanten en backing zangers, die hem met bas, elektrische gitaar, synthesizers of drums terzijde staan. Ook enkele toetsenisten verrijken de sound, waaronder Antwerpenaar Benjamin Jacobs en producer David Poltrock zelf. Aan sommige songs werkte Eli een tweetal jaren, zoals het jazzy ‘Funky Jezus’ met de tintelende pianobegeleiding van Frank Oliver James. Andere creëerde hij als het ware volgens het ritme van het hart, ingeving of jaargetijden.

Met akoestische gitaar begeleidt songschrijver Eli zijn sobere songs, die soms traag beginnen maar zich dan krachtig ontwikkelen als aangestoken door een toornig vuur. De passie in ‘Faith Be My Guide’ of in het geëmotioneerde ‘When All Hell Breaks Loose’ lijken wel een verweer tegen de onontkoombaarheid van het lot. In ‘Written In The Stars’ schuilt een desperate ondertoon, een pleidooi om op te gaan in het moment zelf en zich even in het geluksmoment te verliezen. Andere songs zijn hoopvol zoals het verstilde ‘Fortune On My Side’ of mededogend zoals ‘Jack In The Box’ waarin de vereenzaming van een outcast bezongen wordt. Mooie pianobegeleiding probeert als het ware diens lot te verzachten. Eli heeft een wendbare stem die heel hoog kan gaan maar ook melodieus kan aanhaken en raken. Het weemoedige en bluesy ’On My Way Home’, waaraan een hoornblazer kopergloed toevoegt, is gewoon een pareltje, evenals het bitterzoete ‘Slipping Away’ over de vluchtigheid van de liefde. Het bloedmooie ‘In My Arms Tonight’, zowel troost- als liefdeslied, bewaart hij tot het laatst.

Het merendeel van Eli's songs lijkt wel te zijn ontstaan in de schemerzone's van een kamer, afgewend van de wereld daarbuiten, waarin de songschrijver met zijn gitaar als enig gezelschap reflecteert over het voorbij glijden van de tijd en de vruchteloosheid om een geluksbeleving te laten duren. Het belet niet dat ook een vrolijker nummer als ‘How’ bout a Little Love’ mag. Zijn muziekmaten, waaronder o.m. nog bassist Jesse Baart en drummer Michaël Degreef uit Vlaams-Brabant, doorbreken dat creatief isolement met knappe meermaals groovy begeleiding, waardoor de tristesse plaats maakt voor een zich driftig vastklampen aan de droom, het leven en de liefde. De Elpee is bovendien uitgegeven in mooi artwork, zodat je je nog maar eens realiseert dat een simpele draaitafel met boxen als geluidsdrager nog het best de songs van een authentiek en integer muzikant kan dienen. Op de vooravond van Kerstmis, op 23 december stelt Eli Goffa zijn vinylplaat officieel voor met voltallige band in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas .

Marcie

 


Artiest info
Website  
 

Label: The Human Records

video

 

photo by Bert Portael