ELECTRIC EYE - FROM THE POISONOUS TREE

Ik kan het wel blijven herhalen: er wordt dezer dagen in Noorwegen ontzettend veel goeie muziek gemaakt! In impro, folk, avant-garde en gewone jazzmiddens is dat statement intussen alom bekend, maar, met deze derde plaat van het kwartet dat zich Electric Eye doopte, kan ik nu ook vaststellen dat dat in de rock het geval is.

Avontuurlijke club- en festivalprogrammatoren haalden de groep de voorbije jaren naar heel veel Europese podia en ik ben er haast zeker van dat deze nieuwe plaat -de derde in een goed jaar tijd- de populariteit van het kwartet nog flink zal doen toenemen. Dat komt dan allicht door de overtuiging waarmee ze hun mix van allerlei rockgenres, van kraut- tot spacerock via droneritmes en funky grooves, aan de opnametapes weten toe te vertrouwen.

Ik beluisterde de plaat u toch al een flink aantal keren en telkens weer valt mij de bezieling op, die deze acht lange tracks uitstralen. De drie kwartier, die deze CD duurt, vliegen werkelijk voorbij en dat heeft heel veel te maken met de live sfeer, die de heren weten op te roepen: dit lijkt gewoon een lange live trip, die zich net zo goed op het podium had kunnen afspelen, als nu in de studio.

Het openende duo songs, “Sometimes you got to jump to lift your feet” en het erg aanstekelijke “Invisible Prison” bereiden het pad voor de zeven minuten lange instrumental, die “Rock på Norska” is en die je meevoert naar de vroege jaren ’70 van The Allman Brothers Band. “Endless Summer” is dan weer heel wat moderner van klank, met z’n dronegeluiden, bliepjes en andere electronica, die ook “Turn Around, Face the Sun” kleuren, al is die kleur dan weer wat meer van het Pink Floyd-type. Bij Serenity” gaan mijn gedachten naar sommige Belgische bands uit de jaren ’80, zoals De Brassers.

Beetje gloomy en doomy, maar toch melodieus genoeg o minutenlang te blijven boeien.
“The Diamond Sutra” heeft oerwoudgeluidjes uit een doosje bovenop een zware baslijn en kan zo naar een of andere bibliotheek of audiotheek voor soundtracks, terwijl afsluiter “Meditasjonen” het rustiger neefje uit dezelfde familie is en de plaat op passende, ingetogen wijze neerlegt.
Resultaat van deze optelsom: een heel fijne, gevarieerde plaat, die klassieke rockgenres vermengt met hedendaagse klanken, waarbij zelfs een streepje India niet vreemd overkomt. U moest maar eens gaan luisteren !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Jansen Plateproduksjon
distr.: PIAS

video