BACKTRACK BLUES BAND – MAKE ME HOME IN FLORIDA (CD/DVD)

 

“ This exciting in-concert recording is the next best thing to experiencing them in the flesh !... “

Al sinds hun start in 1980 is de vijfkoppige Backtrack Blues Band, een band uit de Tampa Bay area (een natuurlijke baai in de Golf van Mexico aan de westkust van Florida), altijd al heel actief geweest is. Met zes albums en een DVD wisten ze met hun Chicago blues menig liefhebber te imponeren. Zanger / harmonicaspeler Sonny Charles en lead gitarist Kid Royal vormen samen met gitarist Little Johnny Walter, drummer Joe Bencomo & bassist Stick Davis (Amazing Rhythm Aces) de band. Sonny Charles, de oprichter van de band, noemde de groep naar een instrumental van Little Walter "Backtrack". Charles is vaak de songwriter van de band en ook de oprichter van het Tampa Bay Blues Festival. Verwissel hem niet met Charles Hemphill aka Sonny Charles (°1940), de soul zanger uit Fort Wayne, IN en lead zanger van de R&B band de Checkmates, Ltd.

‘Make My Home In Florida’, hun zesde studio album, is een verzameling van covers van gewaardeerde, hun eerder voorgegane blues mannen en vier Sonny Charles songs. Met ”Checkin’ On My Baby”, een nummer van Sonny Boy Williamson II dat hij opnam in 1960, opent Sonny Charles op mondharmonica met enkele stekelige grooves hun laatste release ‘Make My Home In Florida’. Van Sonny Boy Williamson II (1912- 1965) is geweten dat hij een buitenechtelijke zoon was van Millie Ford. Hij nam later de achternaam van zijn stiefvader Jim Miller aan. In 1941 had Williamson zijn eerste radio-optreden. In die tijd nam hij de artiestennaam Sonny Boy Williamson aan. Omdat er al een andere bekende muzikant met dezelfde naam bestond wordt hij vaak aangeduid als Sonny Boy Williamson II, maar hij was ook bekend als Sonny Boy Williamson, Willie Williamson, Willie Miller, Little Boy Blue, The Goat en Footsie. De tweede Williamson song op het album is ”Your Funeral and My Trial”, een nummer uit het debuut album van Williamson ‘Down and Out Blues’ [1959]. Het album was een compilatie van zijn eerste singles voor het Checker label, met o.a. "Don't Start Me to Talkin'"  / “All My Love in Vain" en "Dissatisfied" / "Cross My Heart".

De tweede track ”Woke Up This Morning” is een bekende BB King cover. Dit nummer uit 1957 swingt in de versie van de BBB. De titel song ”Make Me Home In Florida” is de eerste (van de vier) nummers van Sonny Charles. Het is een slow blues waarin we uitvoerig van Charles’ harmonica en zang kwaliteiten kunnen genieten. De andere originele nummers zijn de shuffle ”Heavy Built Woman”, het nummer met de meest vanzelfsprekende titel ”Shoot My Rooster” en de afsluiter ”Tell Your Dady”. Hiervan kunnen we nog zeggen dat het nummer gaat over eerlijkheid en integriteit.  ”T-Bone Shuffle” is een klassieker van T-Bone Walker. Aaron Thibeaux Walker aka T-Bone Walker (1910-1975), was een Amerikaans bluesgitarist en tevens een van de meest invloedrijke muzikanten van het begin van de 20e eeuw. Walker was de zoon van een Afrikaanse Amerikaan en een Cherokee. Als jonge man ontmoette hij Blind Lemon Jefferson, een andere grote blueslegende, die hem muziek leerde. Walkers debuut "Wichita Falls Blues" / "Trinity River Blues" nam hij op in 1929 voor Columbia Records. Zijn elektrische gitaarsolo's waren een van de eerste die men kon horen op moderne bluesopnames, en zijn vandaag nog een standaard. Na zijn "Stormy Monday Blues" uit 1947 (met de beroemde openingszin "They call it stormy Monday, but Tuesday's just as bad..." volgde zijn "T-Bone Shuffle" (met de zin "Let your hair down baby, let's have a natural ball..."). Beide songs worden beschouwd als bluesklassiekers. B.B. King zegt dat "Stormy Monday" hem inspireerde om gitaar te leren.

Tenslotte is er nog Walter Spriggs’ ”Nobody But You”. Dit nummer kennen velen zeker in de versie van Little Walker & His Jukes. Walker nam dit dansnummer op voor Checker Record C° (#859) in 1957. De Backtrack Blues Band is m.i. een wat ondergewaardeerde blues band uit Florida. Wat ze op ‘Make My Home In Florida’ laten horen is top en bewijst dat Sonny Charles bij de betere mondharmonicaspelers behoort. ‘Make My Home in Florida’ is een absolute aanrader voor alle blues fans!

Eric Schuurmans

 

 

 

 

Album / DVD track list:
01.”Checkin’ On My Baby” – 02.”Woke Up This Morning” – 03.”Make Me Home In Florida” – 04.”T-Bone Shuffle” – 05.”Nobody But You” – 06.”Your Funeral and My Trial” – 07.”Heavy Built Woman” – 08.”Shoot My Rooster” – 09.”Tell Your Dady” – Music/Lyrics by Sonny Boy Williamson II (1,6), BB King (2), Sonny Charles (3,7-9), T-Bone Walker (4) & W. Spriggs (5) ℗ 2017 – Produced by Georges Harris

Album line-up:
Sonny Charles: lead vocs, harmonica
Kid Royal: lead vocals (2,4), lead guitar
Little Johnny Walter: rhythm guitar, b-vocs
Joe Bencomo: drums
Stick Davis: bass

Discography BACKTRACK BLUES BAND:
Make my Home In Florida [2017] | Way Back Home [2016] | Captured Alive (CD/DVD) [2012] | Let the Big Dog Eat [2009] | Boogie Shack [1995] | Killin' Time [1989] | Dress It Up (LP, tape) [1983]

Artiest info
Website  
 

Label: Harpo Records
Info: Frank Roszak Promotions

video