SOFIA TALVIK – WHEN WINTER COMES

Sofia Talvik is een 39-jarige Zweedse zangeres uit Göteborg die folk- en Americana-liedjes in haar repertoire herbergt. Ze draait al heel wat jaartjes mee in het Zweedse muziekcircuit, waar ze in 2005 haar debuutplaat “Blue Moon” lanceerde. In totaal heeft ze in al die jaren zes studioalbums uitgebracht die ze steevast met een uitgebreide tournee door haar thuisland heeft ondersteund, af en toe ook uitgebreid tot andere Europese landen en zelfs ooit met een heel lange tournee doorheen Amerika.

In 2015 verscheen haar laatste plaat “Big Sky Country” met tien liedjes die ze onderweg tijdens haar vele tournees had geschreven en een cover van het nummer “Starwalker” van Buffy Sainte-Marie. Als singer-songwriter bedient ze zich meestal van akoestische snaarinstrumenten voor het componeren van haar liedjes. Vorig jaar heeft ze dan ook nog een akoestisch album met haar bekendste nummers op de markt gebracht onder de zelf verklarende titel “Acoustic”.

Maar nu verschijnt er een nieuwe plaat van Sofia Talvik waarop ze 14 moderne kerstliedjes heeft samengebracht. Het is een verzameling van al die kerstsingles waarvan ze er in de voorbije jaren telkens één heeft opgenomen en gratis te downloaden ter beschikking heeft gesteld van haar trouwe fans.

Het gaat om 13 originele composities van Sofia Talvik, aangevuld met een cover van een traditional “I Heard The Bells On Christmas Day”, een op muziek geplaatst gedicht uit 1863 van de Amerikaanse dichter Henry Wadsworth Longfellow en een nummer dat ook al eens werd opgenomen door de Amerikaanse christelijk geïnspireerde rockformatie ‘Casting Crowns’ uit Florida.

De eigen nummers zijn geen zeemzoete kerstliedjes, maar ze belichten eerder de donkere aspecten van eenzaamheid in deze voor vele mensen vrolijke en gezellige periode. De kerstsingle die ze in 2017 voor haar fans heeft gecomponeerd is “This Great Old Christmas Night”, een op Iers-Keltische folkmuziek geïnspireerd nummer. Andere vermeldenswaardige liedjes zijn de Americana-songs “Cold Cold Feet” en “When It Rains On Christmas Day” (zie video), naast de zachte pianoballads “Snowy White River” en “A Carol For The Lonely”.

“When Winter Comes” is een zeer passend album voor deze tijd van het jaar. Sofia Talvik zorgt met haar eigen composities voor een welgekomen afwisseling voor de door en door versleten traditionele kerstliedjes als “White Christmas” of “Jingle Bells”. Dit plaatje mag alvast bij ons in de huiskamer voor de achtergrondmuziek zorgen bij het op kerstavond verorberen van het uitgebreide kerstdiner.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Makaki Music

video