LEROY HUTSON - ANTHOLOGY 1972-1984

Ik weet het: al te vaak wordt de omschrijving “verborgen parel” gebruikt, maar in het geval van Leroy Hutson lijkt die op geen enkele manier misplaatst te zijn. Immers, hoeveel mensen weten nog dat hij degene was, die, na het vertrekt van Curtis Mayfield, de nieuwe zanger werd van The Impressions? Hoeveel onder ons weten dat hij de roommate was van Donny Hathaway, met wie hij samen “The Ghetto” schreef en dat hij veel en vaak samenwerkte met Carla Thomas? Curtis Mayfield zelf was alleszins overtuigd van Leroy’s kwaliteiten, want hij nam hem mee naar zijn nieuwe label Curtom Records, waar Leroy een dozijn singles opnam en in totaal zeven elpees uitbracht.

Het is uit die platen én uit “Paradise”, de plaat die Hutson uitbracht bij Elektra in 1982, dat deze nieuwe compilatie gedistilleerd werd en wat een prachtige songs staan hier toch op! De compilatie brengt heel mooi de veelzijdigheid van de componist/zanger/pianist/saxofonist Hutson in kaart en ik denk dat je bezwaarlijk beter documentatiemateriaal kunt vinden dat deze compilatie, als je aan mensen moet uitleggen hoe de soulmuziek in de jaren en ’80 van vorige eeuw klonk en evolueerde. Dat Leroy schijnbaar moeiteloos die hele evolutie meemaakte en overleefde, spreekt eigenlijk boekdelen en zegt heel veel over zijn talent.

Zonder één zwak moment word je vierenzeventig minuten lang ondergedompeld in een bijzonder weldadig soul (en bij momenten funk)-bad, die je enerzijds een mooi overzicht biedt van het boeiende werk van een van de al te weinig bekende pioniers van toen en anderzijds een heel mooie inkijk geeft in de wereld van de soul en R&B van de regio New York in de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw.

Leroy is herkerstend tot Lee en treedt nog altijd op, zij het voornamelijk in Engeland, maar het verschijnen van een compilatie als deze, zou wel eens kunnen bijdragen tot een groeiende en hernieuwde interesse in het werk van een nog altijd veel te weinig bekende grootheid. Immers: wie nummers kan schrijven als “Could This Be Love”, “All Because of You”, “Think i’m Falling in Love” of -vooral- “Now That I Found You”, die verdient meer dan een voetnoot te zijn in de grote encyclopedie van de populaire muziek. Een mens kan alleen maar hopen dat deze uitstekende overzichtsplaat -ook als dubbel LP verkrijgbaar- daartoe wat kan bijdragen. Voor velen een geweldige ontdekking, zeker weten !

(Dani Heyvaert)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Acid Jazz Records
distr.: PIAS

video