ELLA FITZGERALD - LIVE AT THE CONCERTGEBOUW1961 - The Lost Recordings

Het label Fondamenta is een nieuw fenomeen in muziekland, het Franse label werkt o.a. samen met de Nederlander Piet Tullenaar, hij weet erg goed de weg in de archieven van de Nederlandse omroepverenigingen. Het mag dan ook geen toeval heten dat de eerste lichting uitgaven van verloren c.q. onuitgebrachte jazzconcerten allemaal uit Nederland stammen. Muziek die voor het eerst valt te beluisteren is al een positieve score voor Fondamenta maar nog belangrijker is de voortreffelijke geluidskwaliteit die de opnamen hebben gekregen middels de samenwerking met de Franse high-end hifi producent Devialet en de zogenaamde Phoenix mastering, werkelijk fenomenaal !

Ella Fitzgerald (1917-1996) was één van de grootste jazz zangeressen, ze werd dan ook “The First lady of song” genoemd, in haar carrière won zij 13 Grammy Awards. Haar vocale bereik bedroeg 4 octaven en ze was buitengewoon bedreven in de scattechniek die mede door haar buitengewoon populair werd in de jazz. Haar carrière kwam pas laat op gang doordat ze veel te lang vastzat aan het Decca label dat haar opzadelde met een knullig repertoire. De bekende Norman Granz probeerde haar tevergeefs los te weken om met haar te werken op zijn eigen labels Clef en Norgram. Pas na het verlopen van haar contract in 1946 kon ze eindelijk onderdak vinden bij Verve, ook een label van Granz. Deze was er wel in geslaagd om haar te laten meedoen in het beroemde Jazz at the Philharmonic circuit. Ook dit concert uit 1961 is daar een onderdeel van. Uiteindelijk heeft Ella toch nog een lange en succesvolle zangloopbaan gekend totdat de gevolgen van diabetes het einde van haar leven betekenden.

Heel lang in mijn bestaan als jazzfan telde de zangeressen nauwelijks mee, er was er uiteindelijk maar één, Lady Day oftewel Billie Holliday, dat zal zeker te maken hebben met het meeslepende karakter van haar oeuvre dat dicht tegen de blues aanschuurt, mijn eerste grote muzikale liefde, ze wordt dan ook vaak (onterecht) ingedeeld bij de blueszangeressen. Later kwamen daar zangeressen bij als Abbey Lincoln, Dinah Washington, Cassandra Wilson, Dianne Kral en uiteindelijk ook Sarah Vaughan en Ella Fitzgerald, wijsheid komt met de jaren om maar weer eens een ouwe koe uit de sloot te halen.

Ella was op de top van haar kunnen in 1961 en ze geeft dan ook een wervelend optreden met haar vaste quartet, bestaande uit : Lou Levy (pno), Heb Ellis (gtr), Wilfred Middlebrooks (bs) en Gus Johnson (drs). Dit concert getuigt van professionalisme, muzikaliteit en puur talent, kortom haar handelsmerk, het repertoire varieert van jazznummers als ” St. Louis Blues”en “Mr. Paganini” waarin zij laat horen dat ze ontzettend goed kan swingen en improviseren, tot nummers uit “The great American Songbook” van Gershwin, Rodgers & Hart en Harold Arlen. Hoe goed Ella ook is in de studio, live is ze echt in haar element, de wisselwerking met het publiek is een extra stimulans en dat is hier in het Concertgebouw duidelijk te horen, het publiek is dol enthousiast en Ella gaat er met het volle pond tegenaan. Ze draait het publiek om haar vingers, zeker met de humorvolle versie van “Mack the Knive”. Het superieure geluid doet je wanen er echt bij te zijn (het aloude mono van de VARA opnamen is gehandhaafd !) en geeft de luisteraar kippenvel. Ook al staat de kast vol met werk van Ella, dit is en blijft een aanrader en voor de witte raaf die nog niets van haar heeft, grijp je kans en geniet!

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
 

Label : Fondamenta
Distr. : New Art Int.