ÅGE STEN NILSEN - SMOOTH SEAS

Bij ons is de Noor Åge Sten Nilsen allicht enkel bekend bij een groepje die-hards, die de glamrock scene van dichtbij volgen en van daaruit bands als WigWam en Ammunition minstens bij naam kennen. In thuisland Noorwegen verwierf de man behoorlijk wat faam als vertolker van Freddy Mercury en Queen-songs, maar een toerneetje met de Amerikaanse singer-songwriter Dan Reed opende nieuwe perspectieven en deed de man besluiten dat hij best ook eens van de vertrouwde paden kon afwijken en deze CD is daar de eerste neerslag van.

Tien zelfgeschreven songs, handelend over eigen gevoelens, Het Leven in het algemeen, waarbij melancholie een nogal nadrukkelijke positie inneemt. Door de inbreng van kompaan Freddy Holm, een uiterst getalenteerde multi-instrumentalist, die zowat alles bespeelt behalve bas en drums, krijgen de liedjes een fraaie, vaak door folk, en nog vaker door “klassieke” pop geïnspireerde aankleding, die leidt tot 36 minuutjes uiterst beluisterbare muziek, die op een paar plaatsen voor oorwurmeffecten zorgen. Ik denk dan aan “Living Miracle” en vooral aan “Trumpets & Trampolines”. Een bijzondere plaats is er voor “Mediterranean Sky”, een leuk klinkend duet met rockzangeres Linda Kvam, van wie we hier in huis weleens de CD “Refused” durven te draaien.

Wat ik wel een beetje vreemd vind -al kan dat een kwestie van persoonlijke smaak zijn- is de vaststelling dat de sterkste twee songs bewaard worden voor het eind van de plaat. Ik ben kennelijk niet de enige, die vindt dat “Wild Card” en “Wolf & Butterfly” flink boven het maaiveld uitsteken (akkoord, Theo Volk?) en als u op zoek zou gaan naar kennismakingsclips op het internet, denk ik dat u het best bij die twee tracks kunt beginnen. Als u referenties wil: denk aan Jasper Steverlinck en u komt aardig in de buurt. Ik denk dat de nodige airplay voor een vergelijkbaar succes moet kunnen zorgen voor deze toch wel veelzijdige Noor.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Grappa
distr.: PIAS

video