TOMI MALM - WALKIN’ ON AIR

Er lopen in muziekland sommige mensen rond, doe haast niemand bij naam kent, maar die wel een staat van verdienste, met bijhorend adresboekje, hebben, waardoor ze toegang hebben tot zowat alle regionen van dat wereldje. De Finse producer, componist, arrangeur en pianist Tomi Malm lijkt me zo iemand te zijn: hij heeft de hand gehad in heel wat songs en producties van anderen, maar hemzelf kennen we nauwelijks. Tot nu dus: hij stuurde ons een tijdje geleden zijn debuutplaat onder eigen naam en die is, in het genre van de soulpop, behoorlijk indrukwekkend.

Twaalf eigen composities van Malm, ingespeeld met de hulp van een ris topstudiomuzikanten als Vinnie Colaiuta, Simon Philllips, Jason Scheff, John “JR” Robinson -om slechts die te noemen - en ingezongen door een aantal Grote Stemmen als die van Jason Scheff -van Chicago-faam -en de Zweedse Fin Frank Adahl, met wie Malm ook al samenwerkte op “Fly Away, a tribute to the songs of David Foster”, de plaat waarmee ondergetekende destijds de naam van Malm echt ontdekte.

In grote lijnen vallen de songs op deplaat in twee grote groepen op te delen: aan de ene kant is er een serie songs uit de Earth, Wind & Fire winkel: veelal up tempo popsongs, met heerlijke funk- en jazz arrangementen en -aankleding, aan de andere kant zijn er de meer musical-gerichte ballads, die stuk voor stuk zo gebruikt kunnen worden in films waarin relaties al dan niet op de klippen lopen. Constante in beide groepen songs, zijn het ongelooflijke meesterschap inzake compositie en spel en de perfecte manier waarop de sonhs gearrangeerd worden in functie van de stem die ze zingt.

De verzameling toptalent, die hier bijeengebracht werd, kan nauwelijks overschat worden en toch ben ik zo vrij er een paar dingen uit te lichten: de kwetsbaarheid waarmee Julian Thomas zingt op”When You’re Gone” is een garantie op kippenvel, de manier waarop Adahls stem in funk en soul gedrenkt wordt in “Favor” en heerlijk in duet gaat met de blazers, dat is top, net als “Let’s Go To It”, waarin de Fat City Horns de show komen stelen.

Wijlen Warren Wiebe keert virtueel een beetje tot leven in een knap staaltje studiowerk dat “Show Me a Sign” heet en zijn stem koppelt aan die van ZoSia, een van origine Poolse zangeres, die in Denemarken verzeilde en daar ontdekt werd door de hier al vermelde Jason Scheff.

De wereld van Tomi Malm is kennelijk wel heel rond en hij kent volk in alle uithoeken van die wereld en stuk voor stuk spelen en zingen die mensen in de hoogste afdeling van hun branche. Als je dergelijke muzikanten van topcomposities voorziet, zoals Tomi Malm hier deed, dan krijg je, heel eenvoudig, een topplaat. Gefundenes radiovreten en ik denk/hoop dat het een kwestie van tijd is, voor de naam van Tomi Malm ook hier bij ons een hele grote bel doet luiden!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Distr.: PIAS

video