MARY GAUTHIER – RIFLES & ROSARY BEADS

Haar allereerste liedje schreef de 55-jarige Amerikaanse folkzangeres Mary Gauthier pas op 35-jarige leeftijd, dus net 20 jaar geleden. Na een turbulent leven waarin de in New Orleans geboren Mary meteen ter adoptie werd afgestaan, als 15-jarige van huis wegliep en in een milieu van drugs en alcohol terecht kwam en in de gevangenis belandde, kwam ze in 1992 dus tot het besef dat er misschien wel een uitweg uit al die ellende voor haar te vinden was als ze haar talent als zangeres en songschrijfster zou gaan ontwikkelen.

Haar eerste plaat “Dixie Chicken” was nog niet direct een schot in de roos te noemen, maar de grote doorbraak voor Mary Gauthier kwam er in 1999 toen haar tweede album “Drag Queens In Limousines” op de markt kwam en al gauw de erkenning van haar grote muzikale talent bij een breed publiek opleverde. In 2014 verscheen haar tiende plaat “Trouble And Love”, een erg mooie verzameling van ontroerende en uit het leven gegrepen folkliedjes. Begin volgende jaar zal daar een elfde album op volgen onder de titel “Rifles & Rosary Beads”.

De elf songs op deze nieuwe plaat schreef Mary Gauthier samen met Amerikaanse oorlogsveteranen en hun families. Het werden nooit vertelde en zeer persoonlijke verhalen over het moeilijke hervatten van een normaal leven nadat die soldaten van het slagveld terug naar huis zijn gekeerd. De eerlijke verhalen over de impact van het oorlogsgebeuren op hun sociale leven en hun relaties na hun thuiskomst is soms schrijnend en ontroerend. “Rifles & Rosary Beads” zou net hierom later misschien wel als het beste album uit de muzikale carrière van Mary Gauthier kunnen worden omschreven.

Liedjes als “Soldiering On”, “Bullet Holes In The Sky” (zie video), “Rifles And Rosary Beads” en “It’s Her Love” beklijven door de eenvoud en de soms kille rauwheid van de teksten. Het prachtige “The War After The War” verhaalt over hoe moeilijk het is om terug te beginnen bouwen aan een relatie na de thuiskomst van een oorlogsveteraan, een verhaal dat recht uit het hart werd verteld door zes echtgenotes van teruggekeerde soldaten.

Elke dag zijn er in Amerika 22 oorlogsveteranen die de pijn en het lijden veroorzaakt door hun fysische en psychische wonden niet meer aankunnen en daardoor besluiten om zelfmoord te plegen. Wat er allemaal door hun hoofden gaat, wordt beschreven in twee ontroerende liedjes “Still On The Ride” en het aangrijpende “Brothers”, onze favoriete track op dit door oprechtheid en medeleven geïnspireerde album.

Ook in het nummer “Iraq” wordt de luisteraar met de harde waarheid en de trauma’s van het leven in oorlogsomstandigheden geconfronteerd. De song vertelt over het waar gebeurde, vreselijke en gewelddadige seksuele misbruik van een vrouwelijke soldate door haar mannelijke collega’s die allemaal verondersteld werden om hun land te dienen, maar de eigen ziekelijke lusten niet vergeten en een afschuwelijk misdrijf plegen in eigen rangen.

Qua thematiek zijn de songs op het album “Rifles & Rosary Beads” van Mary Gauthier tijdloos en confronterend, maar gelukkig maar zijn het ook stuk voor stuk mooie liedjes met melodieuze muziek en betekenisvolle teksten. Zoals al eerder gezegd in deze recensie: dit zou wel eens de allerbeste plaat uit haar succesrijke muzikale carrière kunnen worden. Het finale oordeel hierover ligt bij u, de trouwe muziekliefhebber en luisteraar.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

video