COUSIN HARLEY – BLUE SMOKE: THE MUSIC OF MERLE TRAVIS

De al wat oudere muziekliefhebbers onder ons zullen zich misschien nog wel de swingende liedjes van de Amerikaanse country & western- en rockabilly-ster Merle Travis herinneren. Zijn songs gingen vaak over het harde leven en de economische uitbuiting van de kompels in de Amerikaanse koolmijnen. Het bekendste nummer uit zijn repertoire is ongetwijfeld “Sixteen Tons” dat nadien vaak gecoverd werd en in 1962 ook door onze eigen crooner Louis Neefs werd opgenomen.

Merle Travis werd geboren op 17 november 1917 en zou bij leven dus vorige maand zijn honderdste verjaardag hebben kunnen vieren, maar hij haalde amper de leeftijd van 65 jaar toen hij in 1983 overleed. Dat fictieve jubileum als eeuweling is echter een gelegenheid die het Canadese rockabilly-trio ‘Cousin Harley’ uit Vancouver niet onopgemerkt wou laten voorbijgaan, vooral omdat Merle Travis hun eigen muzikale leven ontzettend hard heeft beïnvloed en omdat hij ook een voorbeeld is geweest voor legendarische gitaristen als Chet Atkins en Scotty Moore.

Met het twaalf tracks tellende album “Blue Smoke: The Music Of Merle Travis” willen zanger-gitarist Paul Pigat, bassist Keith Picot en drummer Jesse Cahill de songs van hun idool extra in de verf zetten. Enkel de laatste geheel instrumentale track “Rosewood”, naar de geboorteplaats van Merle Travis in Kentucky, is een eigen compositie van de leadzanger en gitarist van ‘Cousin Harley’ zelf.

Merle Travis was een uitstekende gitarist en hij stak ook heel wat humor in zijn liedjes. Dat willen deze drie heren dan ook laten horen in hun gecoverde songs, waarvan wij vooral opener “Divorce Me C.O.D.” (zie live versie op de video), “Deep South”, het jazzy gebrachte “Sixteen Tons”, het grappige “Too Much Sugar For A Dime”, het catchy “Cincinnati Lou” en “Fat Gal” of het walsende “Dark As A Dungeon” van harte bij u willen aanbevelen.

Dit album volgt op de vorig jaar verschenen en op deze pagina’s door collega Eric Schuurmans gerecenseerde live opgenomen plaat “The Dutch Sessions”, het vijfde album van de sinds 2002 optredende formatie ‘Cousin Harley’. Als u van strak swingende rockabilly houdt of van het betere werk van groepen als ‘Stray Cats’, ‘The Reverend Horton Heat’ of ‘Brian Setzer Orchestra’, dan zult u zeker ook fijntjes kunnen genieten van dit allernieuwste album van ‘Cousin Harley’.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Little Pig Records

video