MIKE SPINE – DON’T LET IT BRING YOU DOWN

De eerlijkheid gebiedt om te melden dat ik eerder nog nooit had gehoord van een muzikant die Mike Spine heet. Toch blijkt dit Amerikaanse heerschap al over een meer dan 20 jaar durend verleden in de muziekwereld te beschikken, deels door zijn lidmaatschap bij de punkrockgroep ‘At The Spine’ en anderzijds als frontman bij de folkrockgroep ‘The Beautiful Sunsets’, waarmee hij vaak covers brengt van songs van andere lotgenoten uit het gelijkaardige genre.

Sinds 2012 staat deze uit Seattle, Washington afkomstige singer-songwriter echter ook op het podium als soloperformer, zowel in zijn thuisland Amerika als in onze Europese contreien, waar hij o.a. frequent in Italië vertoeft voor meerdere optredens naast andere artiesten als Damien Jurado en ‘Los Lobos’.

Zijn nieuwste album “Don’t Let It Bring You Down” is de negende plaat van Mike Spine en bestaat uit elf tracks waarvan hij er zelf acht heeft gecomponeerd. De drie muzikanten die naast zanger-gitarist Mike Spine al deze nummers voor het album in de studio in Portland, Oregon hebben ingespeeld zijn toetsenist Ali Ippolito, bassist Robert Bartleson en drummer Joey Prude.

Zijn bewondering voor het werk van andere artiesten blijkt ook nu weer uit het feit dat hij er voor koos om drie songs van zijn muzikale idolen op dit album te coveren. Dat zijn de nummers “Don’t Let It Bring You Down” van Neil Young uit diens in 2007 uitgebrachte live album “Live At Massey Hall 1971”, “Christmas In Washington” van Steve Earle uit zijn plaat “El Corazón” van 1997 en “Pineola” van Lucinda Williams uit haar album “Sweet Old World” van 1992 dat nu in een volledig heropgenomen uitvoering na 25 jaar opnieuw werd uitgebracht.

Op de video bij deze recensie kunt u luisteren naar een samen met violiste Barbara Luna in Italië live gebrachte versie van het nummer “La Frontera”, één van de acht zelf gepende tracks op deze plaat. Ander eigen werk dat zeer genietwaardig is bestaat uit de ook in Mexico gecomponeerde nummers “Sinaloa” en “Creeping Death”, naast de meer naar rock neigende songs “Darkest Day” en “Cutter”, het catchy “Hip Hop Is Punk Rock” en de ballad “Mouth Of Hell”.

(valsam)

“Formerly known as a punk rocker, then being the lead vocalist of a folk rock-band and now active as a solo performing singer-songwriter: that is the American musician Mike Spine. His self-penned songs don’t misfit next to the 3 cover versions from songs of his heroes that he is bringing on his recent album ‘Don’t Let It Bring You Down’: Neil Young, Steve Earle and Lucinda Williams. No doubt that his musical taste is excellent and influential for his own compositions on this very enjoyable record.” – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Global Seepej Records

video

info: Hemifran