M.Y.D.Y - M.Y.D.Y.

We weten het al een tijdje: als de mensen van Xango Music ergens hun oog op laten vallen, dan kan je je aan wat bijzonders verwachten. Deze keer blijkt dat speciale uit Praag te komen in de vorm van een zestal, geleid door de nogal flamboyant ogende en van knaloranje haar voorziene zangeres Žofie Darbujánová. De band, die volgens de gegevens die mee op het schijfje geperst zijn voluit Mydy Rabycad heet, maakte eerder dit jaar een prima beurt op Lowlands en ik heb zo’n stil vermoeden dat daar een distributiedeal met Xango uit voortkwam, gekoppeld aan enkele concerten in de lente van 2018.

“Electro” is hét lemma dat je voor de muziek van de zes van stal moet halen en, al naargelang van de song, kunt laten volgen door “pop”,”swing” of “retro”. Dat laatste mag als een contradictio in terminis klinken, het is dat nochtans niet, want bij momenten klinkt de band als eentje van het midden van vorige eeuw, terwijl aan de andere kant ook de sound van de vroeg 21ste-eeuwse clubs net zo goed aan bod komt. Dat leidt tot een leuk schijfje, dat dansbaarheid en feestjes voorop stelt en zelfs een oude knar als ondergetekende geen seconde verveelt. Dat heeft dan weer alles te maken met het enthousiasme waarmee de dame en heren tewerk gaan, met de speelsheid en de inventiviteit waarmee synths, breaks, beats en knappe melodieën om beurten van stal gehaald worden.

Deels Jamiroquai, deels My Baby, deels Bananarama, deels Parov Stelar en deels Nina Hagen zou ik denken. Dat zijn veel delen, maar zo is het maar net: dit swingt over de hele lijn als de neten en je wordt er, zo mocht ik, zelfs in deze donkere dagen voor Kerstmis, heel erg vrolijk van. In bijgevoegd filmpje zie en hoor je de band “Yellow” brengen en dat is zeker één van de toptracks van de plaat, al kan ik net zo goed opteren voor opener “Ain’t No Light”, dat je algauw laat huppelen of voor “Sensation”, dat een perfecte handleiding is voor fingersnappen en toetappen.

Deze plaat heeft, met andere woorden, heel veel uitzichten en klinkt bijzonder gevarieerd, al is en blijft dansen het doel. Ik durf te denken dat daar niks mis mee is en het zal mij ten zeerste benieuwen hoe dat allemaal live klinkt want, laten we wel wezen: dit wordt gegarandeerd een act, die we in de zomer van 2018 ook hier op de festivalpodia zullen zien!

(Dani Heyvaert)

 

 

Artiest info
Website  
 

label : Indies Scope
distr.: Xango

video