HÅKON KORNSTAD + KORK – LIVE

Håkon Kornstad is een professioneel geschoolde saxofonist uit de Noorse hoofdstad Oslo waar hij in 1977 geboren werd. De studies voor het optimaal leren bespelen van zijn favoriete instrument heeft hij voltooid aan het Jazzconservatorium in Trondheim. Naast zijn kunstjes als instrumentalist op de saxofoon is Håkon Kornstad ook een tenorzanger die zowel jazzklassiekers als aria’s uit opera’s zonder problemen tot een goed einde weet te brengen.

Hij is ook de bandleider van het ‘Håkon Kornstad Ensemble’ waarin pianist Lars Henrik Johansen, harmoniumspeler Sigbjørn Apeland, contrabassist Per Zanussi en drummer Øyvind Skarbo hun instrumentale rol bij het spelen van concerten perfect vervullen. Het nationale symfonische orkest van de officiële radio-omroep van Noorwegen staat onder leiding van dirigent Christian Eggen en draagt de naam ‘Kringkastingsorkesteret’ oftewel het wat gemakkelijker uitspreekbare ‘KORK’.

In maart 2017 vonden in de radiostudio’s twee concerten plaats met het volledige symfonische orkest ‘KORK’ en het ‘Håkon Kornstad Ensemble’. Er werden opnamen gemaakt van beide live concerten en zeven van de gebrachte stukken werden nu verzameld op het album “Live” dat eigenlijk volgt op het in 2015 uitgebrachte “Tenor Battle”-album rond een eerdere samenwerking tussen beide orkesten.

We krijgen het van de wereldberoemde tenor Mario Lanza gekende “Marechiare” (zie video) te horen, hier erg knap gezongen door Håkon Kornstad en opgevolgd door het door de Noorse componist Edvard Grieg gecomponeerde “En Svane” (= een zwaan). Håkon Kornstad schreef zelf de nummers “Plystre” en “Aba” en hij maakte eveneens een eigen arrangement van de door de Franse componist Georges Bizet geschreven aria “Nadir” en van het van de Italiaans-Britse componist Paolo Tosti gekende “L’Ultima Canzone”.

Giuseppe Verdi is de auteur van de voor het eerst in 1859 in Rome opgevoerde opera ‘Un Ballo In Maschera’ waaruit Håkon Kornstad de aria “Di Tu Se Fedele” selecteerde voor dit optreden in Noorwegen. Voor liefhebbers van klassieke muziek met af en toe een jazzy inslag is dit absoluut een cd die in de collectie thuishoort. Zij die niet zo happig zijn op dit genre kunnen deze beker natuurlijk zonder enig probleem ook aan zich voorbij laten gaan.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Grappa Musikkforlag AS

distr.: [PIAS]

video