FERD – MUSIC WITHOUT BORDERS

De traditionele folkmuziek die stamt uit de vallei Setesdal in het zuiden van Noorwegen vormt de basis van de muziek die het onderwerp uitmaakt van het groots opgevatte project dat onder de noemer ‘Ferd’ werd opgezet door de Noorse producer Bjorn Ole Rasch.

Hij nodigde 52 muzikanten uit 18 verschillende landen uit om 12 nummers op te nemen die zorgvuldig geselecteerd werden en het resultaat waren van meer dan drie jaar durend research. Die tracks zijn nu terechtgekomen op de cd “Music Without Borders”. De lokale Noorse musici die aan dit grote project deelnamen zijn Kirsten Bråten Berg, Sigurd Brokke, Gunnar Stubseid and Hallvard T. Bjørgum, terwijl Annbjorg Lien, Niclas Pedersen, Ingolv Haaland, Rolf Kristensen en Sara Marielle Gaup Beaska de selectie van de twaalf nummers uit het rijke Noorse volksmuziekverleden voor hun rekening hebben genomen.

Zoals vermeld duiken er ook muzikanten op uit diverse andere landen zoals o.a. Zweden, Ierland, China, Mongolië, Indië, Thailand, Nepal, Iran en Syrië. Het opvallendste aspect aan dit album is toch wel dat al die muzikanten met sterk uiteenlopende achtergrond hun gepersonaliseerde interpretaties van de traditionele Noorse volksmuziek hebben kunnen brengen. Daarbij werden ook regelmatig typische instrumenten gebruikt die in die verschillende landen worden ingezet bij het maken van lokale muziek.

Het uiteindelijke resultaat van al de inspanningen rond dit initieel wetenschappelijke muziekproject ‘Ferd’ is een uniek stukje muziek met vaak heel originele interpretaties van en variaties op stokoude traditionele Noorse volksliederen. Spijtig genoeg kunnen we helemaal niets begrijpen van de in deze liedjes gehanteerde Noorse taal, maar voor wereld- en folkmuziek mag dat eigenlijk geen echt probleem vormen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Grappa Musikkforlag AS / Heilo

distr.: [PIAS]