BJORO HÅLAND – TRACKS

De 74-jarige Noorse countryzanger Bjoro Håland is sinds jaar en dag een gevestigde naam in de muziekwereld van Noorwegen. Op 17-jarige leeftijd emigreerde hij samen met zijn ouders naar de USA, maar in 1966 keerde hij terug naar zijn geboorteland. Dit jaar vierde hij zijn gouden jubileum als artiest met 50 jaar optreden en platen opnemen. Dat laatste doet hij echter pas sinds 1980 toen zijn debuutplaat “To My Friends” op de lokale platenmarkt is verschenen.

Sindsdien volgden er echter nog een hele resem albums die vooral in eigen land regelmatig tot een indrukwekkend verkoopcijfer hebben geleid. Met 22 albums en een verkoop van meer dan 4 miljoen platen behoort Bjoro Håland zeker tot het culturele erfgoed van Noorwegen. Als crooner en zanger van pop- en countrynummers beschikt hij dan ook over een zeer loyale fanbasis die zelfs tot in Amerika is uitgedeind, waar hij het podium mocht delen met o.a. Tom Jones, Johnny Cash, Willie Nelson en de van Elvis Presley beroemd geworden ‘The Jordanaires’.

Na al die jaren klinkt zijn baritonstem nog altijd even mooi en krachtig en dat bewijst hij in de twaalf nummers die op zijn nieuwste album “Tracks” een plaats hebben gekregen. Hij covert op deze plaat op magistrale wijze liedjes die we van een resem andere vedetten zullen kennen. Zo krijgt o.a. “”It Ain’t No Big Thing (But It’s Growing)” van Elvis Presley, “Wichita Lineman” van Jimmy Webb (zie live versie op video) en “Green, Green Grass Of Home” van Tom Jones al meteen een geheel eigen interpretatie van Bjoro Håland aan het begin van deze plaat.

De in de zeer mooie Zuid-Noorse stad Kristiansand wonende zanger brengt met “Lonesome Kind” eveneens een zelfgeschreven countrysong, maar gaat daarna lustig verder met het coveren van het door Danny O’Keefe gecomponeerde “Good Time Charlie’s Got The Blues”, het van ‘Secret Garden’ gekende “Love Is Like A Rose”, Hank Cochran’s “A Little Bitty Tear” en de door Hank Locklin in 1958 gepende wereldhit “Send Me The Pillow”, een song die vooral bekend werd in de versies van o.a. Johnny Tillotson, Dean Martin, Pat Boone, Willie Nelson en Dolly Parton.

Nog vier covers van bekende hits scheiden ons van het einde van deze plaat en die eer is weggelegd voor het in 1963 door Jim Reeves tot hit gezongen “Rosa Rio”, Kris Kristofferson’s nummer “Why Me Lord” uit zijn 1972-album “Jesus Was A Capricorn”, “Take These Chains From My Heart” uit 1952 van Hank Williams en de afsluiter “Are We In Trouble Now”, de meest recent ontstane song uit deze plaat en gecomponeerd door Mark Knopfler voor zijn album “Golden Heart” uit 1996.

Al bij al is de tracklijst van dit album “Tracks” als een soort nostalgische jukebox te beschouwen van prachtige countryhits uit de voorbije decennia met songs die liefdevol werden samengebracht door Bjoro Håland voor dit mooie zoveelste album uit zijn indrukwekkende discografie.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Grappa Musikkforlag AS

distr.: [PIAS]

video