FISCHER’S FLICKER – OPEN 24 HOURS

De Amerikaanse rockmuzikant Scott Fischer uit Chicago, Illinois is de stuwende kracht en bezieler achter de rockformatie ‘Fischer’s Flicker’ die naast deze zanger-pianist en songschrijver ook nog bestaat uit drummers Tim Gavin en Rick Lyons, bassist Turan Yon, gitarist Andy Sviatko en percussionist Patrick Gunderson.

Scott Fischer beschikt over een wat getroebleerde geest die hem soms psychotische en krankzinnige songteksten doet zingen bij de nummers die hij voor zijn platen heeft gecomponeerd. Toch is zijn muziek soms ook geniaal en kwalitatief hoogstaand en kunnen we er elementen uit de sound van bands als ‘Wilco’, Frank Zappa en ‘Van Halen’ in terug horen. De albums van ‘Fischer’s Flicker’ lijken dan ook wel eens meer op rock opera’s dan op uit individuele tracks samengestelde platen.

“Open 28 Hours” is het zevende album van deze band en volgt op het eind oktober 2015 hier op deze pagina’s nog gerecenseerde “Fornever And Never” en het drie jaar eerder verschenen album “Katmandon’t” waar we hier ook al een recensie aan gewijd hebben. De nieuwe plaat bevat tien tracks waarvan Scott Fischer er negen zelf heeft geschreven en de enige geselecteerde coversong er eentje is van het door Ray Davies gecomponeerde nummer “No More Looking Back” van ‘The Kinks’ uit hun album “Schoolboys In Disgrace” uit 1975.

De openingstrack “The In-Betweener” is ook de eerste single uit dit album en die humoristische song kunnen we op bijgaande video ter kennismaking meegeven. Daarna volgt het melodieuze en poppy liedje “You & Everybody”. Meer naar Frank Zappa neigend is het psychedelische “3 6 9” en ook het wat verderop gebrachte “Farther To The Sun” en het bijna 10 minuten durende rockepos “Mother Of A Ship” horen in deze categorie thuis.

Het rocknummer “Spiders” lijkt daarentegen op iets van Paul McCartney en zijn eighties-band ‘Wings’. De tracks “Smoke Signals” en afsluiter “Zen” zijn op het eerste zicht wat tragere en beter gezongen liedjes, maar ook hier is de humoristische inslag nooit ver weg. Scott Fischer lijkt liever niets te voelen voor ernst en orde en houdt meer van goed georganiseerde en georkestreerde chaos. Het gevolg hiervan is dat er geen echte lijn te trekken valt over het geheel van dit album en ons besluit qua beoordeling van “Open 28 Hours” er ook een van ‘mixed feelings’ zal moeten zijn.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Lavender Katydid Music

video