THE RICHIE FURAY BAND / RICHIE FURAY – I’VE GOT A REASON – DANCE A LITTLE LIGHT – I STILL HAVE DREAMS

 

 “ Buffalo Springfield – Poco - Souther-Hillman-Furay Band – The Richie Furay Band… “

Richie Furay is een Amerikaans singer-songwriter. Hij zong in Buffalo Springfield, was de voorman van Poco en maakte deel uit van de supergroep Souther-Hillman-Furay Band. Vervolgens ging hij solo verder onder de naam (The) Richie Furay (Band) en nam hij de functie op zich als fulltime predikant.

Furay trad al in zijn jeugd solo op in folkmuziek bars en speelde in bandjes zoals de Monks en (samen met Stephen Stills) de Au Go Go Singers (ook bekend als Cafe au Go Go). Vervolgens richtten hij, Stills, Neil Young, Bruce Palmer en Dewey Martin een nieuwe formatie op met de naam Buffalo Springfield. In deze formatie stond hij bekend vanwege zijn heldere zang. Ze brachten drie succesvolle albums uit: ‘Buffalo Springfield’ [1967], ‘Buffalo Springfield Again’ [1967] en ‘Last Time Around’ [1968]. Ze hadden een top 10-hit met “For What It's Worth (Stop, Hey What's That Sound)”, dat werd geschreven en gezongen door Stills. Na een kort bestaan en verschillende hits viel de band in 1968 uit elkaar.

Hierna werd Furay de voorman van de band Poco, die hij oprichtte met o.a. Jim Messina (Parkers vervanger in Buffalo Springfield), steelgitarist Rusty Young en Paul Cotton (schrijver van de hit “Heart Of the Night”). De eerste albums waren ‘Pickin' Up the Pieces’ [1969], ‘Poco’ [1970] en het livealbum ‘Deliverin'’ [1971]. Er waren verschillende wisselingen en op een gegeven moment verliet ook Messina de band. Furay bleef en nam verdere albums op als ‘From the Inside’ [1971], ‘A Good Feelin' to Know’ [1972] en ‘Crazy Eyes’ [1973]. De laatste twee albums worden wel tot het beste uit zijn loopbaan gerekend. De band vervulde een belangrijke rol in de opkomst van de countryrock. Poco wist zich echter niet uit de middenmoot te ontworstelen, terwijl andere bands als de Eagles grote successen in dit genre behaalden. Gefrustreerd om het uitblijvende succes verliet ook Furay vervolgens de band.

Op verzoek van platenbaas David Geffen formeerde hij in 1974 met J.D. Souther en Chris Hillman de Souther-Hillman-Furay Band. Ze werden naar voren geschoven als een countryrock-supergroep. Het succes bleef echter uit en na twee albums vervolgden de leden ieder hun eigen weg.

Hierna bekeerde Furay zich tot het christendom en richtte hij de The Richie Furay Band op. Zijn debuutalbum was ‘I've Got a Reason’ [1976], een rustig autobiografisch album dat zijn reis door het leven beschrijft. Andere albums volgden, als ‘Dance a Little Light’ [1978], ‘I Still Have Dreams’ [1979] en ‘Seasons of Change’ [1982]. Furay werd fulltime predikant in de Calvary Chapel in Broomfield, CO en bleef daarnaast actief in de muziek. In 1990 maakte hij tijdelijk een comeback bij Poco met het album ‘Legacy’ [1989] en de hitsingle “Call It Love”. In 1997 nam hij solo zijn vijfde gospelalbum op, ‘In My Father’s House’, waarop ook Rusty Young meespeelt. In 2005 ging zijn aandacht terug naar de countryrock en nam hij het album ‘I Am Sure’ op met oudgedienden als Messina, Cotton en Hillman. Een jaar later bracht hij ‘Heartbeat of Love’ [2006] uit waaraan Stills en Neil Young meewerkten. In 2009 verscheen zijn dubbel CD ‘Alive’ dat een registratie is van live-optredens tijdens zijn tournee in Colorado. In 2010 en 2011 speelde hij mee tijdens enkele reünieoptredens met Buffalo Springfield, onder meer tijdens het Neil Youngs Bridge School Benefit.

Furay is getrouwd met Nancy met wie hij vier dochters en twaalf kleinkinderen heeft. Ze ontmoetten elkaar in 1967 tijdens een concert met Buffalo Springfield in Los Angeles. In die tijd schreef hij over haar het lied “Kind Woman”.

 

THE RICHIE FURAY BAND : I’VE GOT A REASON [1976].

Label: 1976 Asylum Records

‘I've Got a Reason’ is het debuut solo album van The Richie Furay Band, dat in 1976 bij Asylum Records uitgebracht werd. Na de split van Buffalo Springfield, zijn vertrek bij Poco (in 1974) en de country rock super band Souther-Hillman-Furay Band, bracht Furay dit album uit. In het album voel je zijn herwonnen Christelijke overtuigingen.

Furay vormde The Richie Furay Band met Jay Truax (bas), John Mehler (drums) & Tom Stipe (keys). Om dit album uit te kunnen brengen, werkte Furay samen met David Geffen (een Amerikaanse zakenman, actief in muziek, film en theater. Hij groeide op in Brooklyn als zoon van joodse immigranten. Samen met zakenpartner Elliot Roberts contracteerde hij bekende artiesten via hun bedrijf Lookout Management) en Asylum Records. Furay verzekerde Geffen dat het album williswaar een Christelijke ondertoon had, maar dat het géén middel zou zijn om zijn opnieuw gevonden overtuigingen te prediken. Na getourd te hebben en twee volgende releases verliet Furay eind jaren ’70 de muziek business en het Asylum label, om prediker te worden.

AllMusic (AllMusic, vroeger de All Music Guide of AMG geheten, is een gegevensbank met informatie over muziek en eigendom van All Media Guide) publiceerde in de album review van Brett Hartenbach het volgende over Furay’s debuut: "…expands on Furay's newfound faith, although without the usual ham-fisted rhetoric of a recent convert. The songs here are more about looking inward than they are about proselytizing. Musically, Furay continues his gradual move away from the country-rock leanings of his past, moving closer to a somewhat slicker, more pop-oriented rock sound…". Producer Michael Omartian vond hij te “opdringerig”: "...some otherwise decent songs such as "Mighty Maker" and "Over and Over" suffer, sounding rather silly beneath his heavy-handed strings and bloated synths…" Hartenbach sloot zijn review af met “the album is a strong personal statement...".

‘I've Got a Reason’ werd in 1981 heruitgebracht bij Myrrh Records en in 2003 op CD bij het Wounded Bird label.

 

 

 

RICHIE FURAY : DANCE A LITTLE LIGHT [1978]

Label: 1978 Asylum Records

Na zijn debuut album met The Richie Furay Band (‘I've Got a Reason’ [1976]), bracht Furay (onder zijn eigen naam) nog twee albums bij Asylum Records uit: ‘Dance a Little Light’ [1978] en ‘I Still Have Dreams’ [1979].

‘Dance a Little Light’ werd opgenomen met producer Jim Mason (Poco: ‘A Good Feelin’ to Know’ [1972]). Furay (zang, gitaar) werd gebackt door Virgil Beckham (gitaar, zang), John Mehler (drums), Billy Batstone (bas) & ex Rare Earth lid Gabriel Katona (keys). Furay schreef acht songs, twee solo, drie samen met Beckham, twee met Tom Stipe en de titel song met David Diggs. De andere songs zijn cover songs: “This Magic Moment” is een hit nummer van Doc Pomus & Mort Shuman, dat in 1960 opgenomen werd door The Drifters en “Your Friends” een wat minder bekend nummer van Henry Booth.

De originele Furay songs, die heel veel positiefs uitstralen, konden zo uit een album van Jackson Browne of de Eagles geplukt zijn. Merk hierbij op dat Timothy B. Schmit, die ooit bassist was bij de Eagles, gast is op enkele tracks! Door de kenners wordt de afsluiter "Stand Your Ground" omschreven als een van de beste songs uit het album – de beste “Poco song”, die Poco zelf nooit op nam - met ex-bandmates Timothy B. Schmit en pedal steel genie Rusty Young in de line-up. Andere uitschieters zijn voor mij “Someone Who Cares” en “Ooh Dreamer”.

Door Furay's natuurlijke, positieve en menselijke benadering behoort ‘Dance a Little Light’ ongetwijfeld tot zijn meest overtuigende werk.

 

 

RICHIE FURAY : I STILL HAVE DREAMS [1979].

Label: 1979 Asylum Records

‘I Still Have Dreams’ is Furay’s derde Ansylum album. Producer was Val Garay (Joan Armatrading, Dolly Parton…). Furay (akoestische gitaar) werkte in de studio niet samen met leden van vorige backing bands, maar met ervaren sessie muzikanten als Leland Sklar (bas), Russell Kunkel (drums), Craig Doerge (keys) en de gitaristen Dan Dugmore & Waddy Wachtel.

Naast zes eigen songs, schreef hij ook twee songs samen met Diggs (“Oooh Child” & “Come On”)  en twee songs met Gabriel Katona (“Satisfied” & “What’s the Matter, Please?”). Naast de drie Billy Batstone nummers (“I Was a Fool”, “I Still Have Dreams” & “Oh Mary”) is er de cover “I’ve Been Lonely Too Long”. Dit nummer uit 1967 was een hitje voor The Young Rascals (die in 1968 hun naam veranderden in The Rascals). Het is een nummer van Felix Cavalieri & Eddie Brigati, de oprichters van The (Young) Rascals.

Het derde Asylum album voldeed niet aan alle verwachtingen en deed Furay besluiten zijn R&R schoenen aan de haak te hangen. In 1983 werd Furay senior pastoor van de Cavalery Chapel in Broomfield, CO.

 

In 1989 was Furay bij de reünie van Poco (Furay, Messina, Young, Meisner & Grantham) en de opname van ‘Legacy’, maar verder is hij vooral solo bezig. Met ‘The Heartbeat of Love’ [2006] keert Furay terug naar zijn oude country rock roots. In 2007 tourt hij met The Richie Furay Band en nemen ze ‘Alive’ op. Op dit dubbel live album staan 29 nummers uit Furay’s carrière. In 2010 is Furay in Mountain View, CA, te zien met Stepghen Stills & Neil Young, de nog overblijvende Buffalo Springfield leden. Van 2011 tot 2015 maakt Furay deel uit van The Piemont  Brothers Band, waarmee hij drie albums opneemt. In 2015 verschijnt Furay’s (voorlopig) laatste album ‘Hand In Hand’. 

Richie Furay, ondertussen al vierenzeventig, kan nu al met de nodige trots terug kijken op zijn opvallende muzikale carrière. Hij zong in Buffalo Springfield, was de voorman van Poco en maakte deel uit van de supergroep Souther-Hillman-Furay Band. "We Were the Dreamers" was (na een opname stop van acht jaar!) de opener van ‘Hand In Hand’ [2015], Furay's laatste studio solo album. Voor Furay is de song het verhaal van Poco en gaat het nummer terug naar 1969, naar de periode dat Furay met Poco de brug probeerde te slaan tussen country muziek en R&R. The Byrds en The (Flying) Burrito Brothers deden dat ook en Poco deed in feite niets anders. Voor velen zal Richie Furay die pionier blijven, die, naast prediker, altijd een rocker gebleven is.

Eric Schuurmans

THE RICHIE FURAY BAND : I’VE GOT A REASON [1976]
Track list:
01”."Look at the Sun" [Richie Furay, Tom Stipe] – 02."We'll See" – 03."Starlight" [Furay, Stipe] – 04."Gettin' Through"   [Furay, Stipe] – 05."I've Got a Reason" – 06."Mighty Maker" – 07."You're the One I Love" – 08."Still Rolling Stones" – 09."Over and Over Again" [Furay, Stipe] – Music/Lyrics by Richie Furay and/or otherwise [noted] ℗ 2017 – Producer: Bill Schnee & Michael Omartian
Line-up:
The Richie Furay Bnad: Richie Furay - vocals, guitar / John Mehler – drums / Alex McDougall – percussion / Tom Stipe – keys & Jay Truax - bass, b-vocs // Add. Musicians: Steve Cropper – guitar / Don Gerber – banjo / Michael Omartian - keys, percussion, b-vocs / Stormie Omartian – b-vocs / Al Perkins – guitar / Myrna Matthews, Ann White & Carolyn Willis - b-vocs

RICHIE FURAY: DANCE A LITTLE LIGHT [1978]
Track list:
1”It’s Your Love” - 2”Your Friends” [Booth] - 3”Ooh Dreamer” [& Diggs] - 4”Yesterday’s Gone” - 5”Someone Who Cares” [Furay/Stipe] - 6”Dance a Little Light” [Furay/Diggs] - 7”This Magic Moment” [Pomus/Shuman] - 8”Bittersweet Love” [Furay] - 9”You Better Believe It” [Furay/Stipe] - 10”Stand Your Guard” [Furay] – Music/Lyrics by Furay/Beckham and/or as [noted] ℗ 2017 – Producer: Jim Mason
Line-up:
Richie Furay – lead vocs, acoustic & electric rhythm guitars, harmony vocs / Virgil Beckham – lead guitar, harmony vocs / John Mehler - drums / Billy Batstone – bass / Gabriel Katona – keys // Horn  Section : Saxes: Jim Horn, Jim Coile / Trombone: Jack Redman / Trumet & Flugelhorns: Chuck Findlay, Steve Madaio // B-vocs: Richie Furay, Virgil Beckham, Timothy B. Schmit, David Casidy, Ed Cobb, Chris Hillman, George Grantham & Victor Feldman: Congas (1-2) / Jim Mason: cowbell & handclaps (2) / Jim Messina: guitar solo (3) / Tom Kubis & Jim Coile: saxes (4) / Tom Kubis: soprano sax solo (4) / Richie Furay &  Virgil Beckham: solo guitars (5) / Alex MacDougall: shaker (7) / Jim Horn: alto sax (8) / Victor Feldman: vibes (8) / Solo section (10): Al Perkins: acoustic guitar, pull-string Telecaster, pedal steel – Virgil Beckham: electric guitars – Rusty Young: acoustic dobro, pedal steel guitar, electric slide guitar

RICHIE FURAY : I STILL HAVE DREAMS [1979]
Track list:
1”Oooh Child” - 2”Lonely Too Long” [Covaliere/Brigati] - 3”Island Love” [Furay] - 4”Come On” - 5”I Was a Fool” [Batstone] - 6”I Still Have Dreams” [Batstone] - 7”Satisfied” [Furay/Katona] - 8”Headin’ South” [Furay] - 9”Oh Mary” [Batstone] - 10”What’s the Matter, Please?” [Furay/Katona] – Music/Lyrics by Furay/Diggs and/or as [noted] ℗ 2017 – Producer: Val Garay at The Sound Factory
Line-up:
Richie Furay – acoustic guitar / Leland Sklar – bass / Russell Kunkel - drums, percussion / Dan Dugmore – electric guitar, solo (6,8-9) / Waddy Wachtel – electric guitar, solo (1-2,5-6,8-9), slide guitar solo (3-4) / Craig Doerge – keys // B-vocs: Richie Furay, Timothy B. Schmit, Randy Meisner, Rosemary Butler, Venetta Fields, John David Souther, Craig Fuller, Billy Batstone & William D. Smith: organ (2) / John David Souther: harmony vocs (5)

Discography RICHIE FURAY:
As a member of the Au Go-Go Singers: Au Go-Go Singers (With S. Stills) [1964] (Roulette Records) || As a member of the Buffalo Springfield: Last Time Around [1968] (Atco) | Buffalo Springfield Again [1967] (Atco) | Buffalo Springfield [1966] (Atco) || As a member of Poco: Legacy [1989] (RCA) | Crazy Eyes [1973] (Epic) | A Good Feelin' to Know [1972] (Epic) | From the Inside [1971] (Epic) | Deliverin' [1971] (Epic) | Poco [1970] (Epic) | Pickin' Up the Pieces [1969] (Epic) || As a member of Souther-Hillman-Furay Band: Trouble in Paradise [1975] (Asylum) | The Souther-Hillman-Furay Band [1974] (Asylum) || Solo: Live from My Father's Place 8/31/76 [2017] | Hand In Hand [2015] (Entertainment One) | The Heartbeat of Love (Richie Furay and John Macy) [2006] | I am Sure [2005] (FridayMusic) | In My Father's House [1997] (Calvary Chapel Records) | Seasons of Change [1982] (Myrrh Records) | I Still Have Dreams [1979] (Asylum) | Dance a Little Light [1978] (Asylum) || Compilations: Songs of Richie Furay [1980] (Epic Records) || The Richie Furay Band: ALIVE [2007] (FridayMusic) | I've Got a Reason [1976] (Asylum) || Singles: Souther Hillman Furay: "Fallin' in Love" [1974] (Asylum) | Souther Hillman Furay: "Safe at Home" / "Border Town" || With The Piedmont Brothers Band: A Christmas Pedmont [2015] | Back To the Country [2013] | PBB III [2011]  

Artiest info
Website  
 

Label: BGO records