NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS – WHO BUILT THE MOON?

Over het constante geruzie tussen de broers Gallagher werd in de voorbije jaren al menig persartikel gevuld, maar vorige week lazen we dat er terug hoop aan de horizon lijkt op te duiken omdat Noel en Liam terug ‘on speaking terms’ zouden zijn. Na hun succesrijke muzikale periode als stichtende leden van de Engelse rockformatie ‘Oasis’ uit Manchester gingen ze elk hun eigen weg op muzikaal vlak met enkele soloplaten tot gevolg. Dat Noel Gallagher daarbij op meer bijval kon rekenen hoeft niet echt te verwonderen, want hij was bij ‘Oasis’ naast co-leadzanger ook nog eens de leadgitarist en de belangrijkste songschrijver.

Noel werd 50 jaar in mei 2017 en vond daarin de ideale gelegenheid om een splinternieuw album op de markt los te laten onder de titel “Who Built The Moon?”, een elf tracks + bonustrack tellende plaat van ‘Noel Gallagher’s High Flying Birds’. Hij schreef alle nummers zelf en liet zich bij de opname in de studio begeleiden door zijn vaste bandleden Jason Falkner op basgitaar, Jeremy Stacey op drums en Keefus Cianda op keyboards.

Maar er zijn ook enkele bekende gastmuzikanten die op één of ander nummer hun bijdrage zijn komen afleveren. Zo horen we Paul Weller (van o.a. ‘The Jam’ & ‘Style Council’) op orgel meespelen op de hitsingle “Holy Mountain” (zie video) en Johnny Marr (van ‘The Smiths’) tokkelt mee op gitaar en speelt mondharmonica bij het nummer “If Love Is The Law”. Ook Samuel Dixon, de bekende producer van albums van o.a. Adele, Kylie Minogue en Jack Savoretti, speelt basgitaar op drie nummers van deze plaat.

Noel Gallagher is ook gekend als een verstokte fan van voetbalploeg Manchester City waar hij zichzelf tot de persoonlijke vrienden van o.a. Vincent Kompany en Kevin De Bruyne meent te mogen rekenen. Maar laat het ons nu maar even over zijn nieuwe, derde studioplaat hebben: “Who Built The Moon?” volgt op het album “Chasing Yesterday” uit 2015 en is het vierde soloalbum van ‘Noel Gallagher’s High Flying Birds’ sinds het in 2009 uitgebrachte live debuutalbum “The Dreams We Have As Children” en het daaropvolgende naar de band vernoemde studioalbum uit 2013.

Er staan enkele behoorlijk melodieuze en lekker rockende songs op deze cd met o.a. eerste single “Holy Mountain”, tweede single “It’s A Beautiful World” met een stukje Franstalige dialoog aan het einde en onze favoriete song “Black & White Sunshine”. We krijgen op “Who Built The Moon?” typische Britpop, glam rock en psychedelische rock aangeboden in een mooie en gevarieerde mix met als extra toetje een melodieuze rockballad in “Be Careful What You Wish For” en een romantisch bedoelde liefdesliedje in “If Love Is The Law”.

Soms is een bonustrack niet meer dan een overschotje dat aan het einde van een plaat wordt toegevoegd om de fans te plezieren. Dat geldt echter niet voor het 12e nummer op deze cd. “Dead In The Water” is een schitterend live opgenomen nummer met een sentimenteel zingende Noel Gallagher op akoestische gitaar en enkel een piano in de verdere instrumentale begeleiding.

We hebben in het verleden wel ooit onze bedenkingen gehad bij de platen van ‘Oasis’ en ‘Noel Gallagher’s High Flying Birds’, maar met dit ambitieuze album “Who Built The Moon?” bewijst Noel dat hij ook op 50-jarige leeftijd zonder twijfel een brede erkenning verdient als singer-songwriter. Wie van goede muziek houdt, zal dit na de beluistering van deze uitstekende, door elektronica-goeroe David Holmes geproduceerde plaat, zeker moeten beamen.

(valsam)

 

6 april 2018: Vorst Nationaal, Brussel, BE
19 april 2018: AFAS Live, Amsterdam, NL

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sour Mash Records
distr.: [PIAS]

video