MICHAEL LANNING – MODERN SOUNDS IN LOVE & CYNICISM! (EP) / WORDS SHOULD MEAN SOMETHINGG

Toen ik het eerste liedje hoorde op de ep “Modern Sounds In Love & Cynicism!” van de Amerikaanse entertainer Michael Lanning, moest ik meteen denken aan de dansfilms uit de jaren ’50 met Gene Kelly, Frank Sinatra of Dean Martin. Met zijn muzikale vorming en opleiding in theater is dat zeker geen overbodige vergelijking want het nummer “Swingin’ Kind Of Love” had even zo goed in zo’n oude film opgenomen kunnen zijn.

De big band muziek die voor deze songs gebruikt wordt, kon destijds ook altijd gehoord worden in die ‘feel good movies’ waarvoor indertijd iedereen naar de bioscoopzalen ging. Ook het tweede, wat jazzy liedje “That’s Gonna Leave A Scar” laat gemakkelijk toe om er een tapdansende Fred Astaire of Gene Kelly bij te denken en de derde song “Angel On My Shoulder” is eveneens uiterst geschikt voor een groot swingorkest.

Samen met zijn begeleidingsband ‘Jiva’ was Michael Lanning trouwens de eerste Amerikaanse groep die een contract tekende bij George Harrison’s platenlabel ‘Dark Horse Records’ en voor hun eerste album konden ze deze ex-Beatle als producer laten opdraven. Zijn liedjes werden later door meerdere andere artiesten gecoverd met o.a. rocklegende Dave Edmunds en rockabilly-band ‘The Stray Cats’ als meest bekende referenties.

Pas bij het liedje “You Just Go Away” gaat het tempo behoorlijk fel naar beneden en kunnen we voor het eerst van een romantische pianoballad spreken. Maar daarmee zijn we ook al aanbeland bij de vijfde en laatste track op dit minialbum: in “Same Old Song And Dance” worden alle teugels nog eens losgegooid om ons verlangend naar nog meer van dit leuks achter te laten. Misschien volgt dat wel snel in een volwaardig nieuw album van Michael Lanning. We houden u daar dan wel over op de hoogte.

De song die we op de video meegeven is een live vertolking van het nummer “Stellar Dancer” dat niet op deze ep staat, maar wel is terug te vinden op zijn live plaat “Words Should Mean Something” die in 2013 in de New Yorkse rockclub ‘The Bitter End’ in Greenwich Village werd opgenomen en een elf tracks tellende bloemlezing van zijn songrepertoire is geworden.

(valsam)
“On his mini album ‘Modern Sounds In Love & Cynicism!’, the American entertainer Michael Lanning is taking us back to the fifties when big band and swing music was heard in ‘feel good’ movies where Fred Astaire or Gene Kelly were showing their best dance moves. These five songs will be swallowed like a fresh ice cream by all nostalgic music lovers.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video