ELAINE MAHON - REACH FOR THE STARS

Met haar derde CD snijdt deze singer songwriter uit “Sweet Florida” nog meer dan op haar vorige, “Rise” waarover in deze kolommen mooie woorden gezegd werden, een aspect van Het Leven aan dat haar, als gediplomeerde astronome, nauw aan het hart moet liggen: wie ben je, als men? Wat beteken je, in het licht der eeuwigheid? Welke plaats heb je en welke rol moet je opnemen? Dat zijn voorwaar snel gestelde, maar niet licht te beantwoorden vragen, waarvoor je enige maturiteit bijeengegaard moet hebben om er aan te durven.

De stijl die Elaine hanteert, is zonder omwegen als “folk” te omschrijven, maar dan wel in de Amerikaanse betekenis van die term: muziek van mensen en die de Mens ook centraal stelt. Een vrouw van de leeftijd van Elaine, met haar opleiding en haar reeds geleefde leven, bekijkt de mens dan vanuit haar standpunt van moeder, partner, reisgenote, astronome…en dat leidt tot heel mooie momenten op deze plaat, die vooral uitblinkt in eenvoud: de melodieën zijn eenvoudig gehouden, de begeleiding is nergens overdadig en al bij al draait het om de essentie, die je kunt samenvatten als “schoonheid”.

De stem van Elaine is fraai, al kan je eraan horen dat de dame al geleefd heeft. De arrangementen van de songs draaien vaak om nauwelijks meer dan een gitaar, ofwel akoestisch ofwel heel zacht elektrisch, een toefje mandoline van Gabe Valla, een simpele baslijn van Low Williamson, wat fiddle van Jason Thomas of cello van Hannah Alkire en harmony vocals van Penny Nichols, Elisabeth Williamson en zoon Sam Mahon.

De thema’s van de liedjes zijn precies diegene, die ’s mensen leven beheersen: de liefde, met de droefenis en eenzaamheid, die ermee gepaard gaan, de onvoorwaardelijke liefde van een ouder voor zijn kind, de wereld waarin we leven, de natuur, de sterren die ons leven mee bepalen…enfin, dat soort beschouwende dingen, die de mens als hunkerende, falende, hopende, proberende, liefhebbende, afwijzende, afwezige, dromende….zwerver ( zie “Lean into Love”, “Afterglow”, “You Are Not Alone”, “Rebekah”…) afzetten tegenover de machtige natuur (“Look Up”, “Denali” -die song gaat over wat vroeger Mount McKinley heet en tegenwoordig Mount Denali genoemd wordt, de hoogste berg van Alaska,”Spring”,”Reach for the Stars”).

Schoonheid troef op deze plaat, die bulkt van de knappe melodieën en de heerlijke zangpartijen en die uitermate geschikt blijkt voor een zondagochtend, dat moment waarop je even achterom kijkt naar wat de voorbije week meebracht, terwijl je nog niet in beslag genomen wordt door de alledaagsheid van de week die eraan komt. Liefst in rustige omstandigheden te savoureren en alleszins in één lange luisterbeurt, waarin geen plaats is voor alledaagsheid van krant, radio of jengelende kinderen.

(Dani Heyvaert)

“Florida based singer-songwriter Elaine Mahon released her third album ‘Reach For The Stars’. In the lo-fi arranged folk songs on it, she explores several serious aspects like ‘the reason for living’, ‘the meaning of life’ and ‘the value that a persons’ life creates to the rest of the world’. This record consists of lots of beauty, both in the great melodies of the songs as well as in the lovely heartfelt singing by its creator.” – www.rootstime.be  

 


Artiest info
Website  
info: Hemifran
 

CD Baby

video