JOSH HYDE - THE CALL OF THE NIGHT

Het feit dat Josh Hyde geboren is in Baton Rouge, Louisiana en de familie, toen hij zeven was, verhuisde naar New Orleans, zal er niet vreemd aan zijn dat in zijn muziek invloeden van Jazz, Zydeco en Blues te ontwaren vallen. Op zijn nieuwste album “The Call Of The Night”, opgenomen in Dockside Studio in het hart van Cajun Country, leveren al die invloeden bij momenten bijzonder boeiende pareltjes op.

Voor deze release werd hij bijgestaan door Joe V. McMahan, gitaar en tevens producer van het album, Ron Eoff op bass, Jamey Bell, drums, Bryan Owings, percussie en John Gros op keyboards. Of dat nog niet voldoende was dragen ook nog een paar gastmuzikanten waaronder de fantastische gitarist Sonny Landreth hun steentje bij om de negen originele nummers mee in goede banen te helpen leiden.

Er wordt muzikaal wat aarzelend gestart met het wat gladde titelnummer en het hierop volgende “The Truth” maar het niveau stijgt gestaag. Zijn levenservaringen, overlijden moeder, echtscheiding, dragen bij tot zijn meeslepende zang en illustrerend snarenspel , wat vooral geïllustreerd wordt in het mijmerende, bijzonder fraaie “Offshore” waar Landreth de slide meesterlijk laat klinken als ware het een mijmerende viool. Hetzelfde kan trouwens gesteld worden bij het, ook al, schitterende“It’s Not Too Late”.

Het talent van Josh als songwriter en zanger is op beiden overduidelijk en dat hij aardig wat gitaar kan spelen mag hij bewijzen op het semi-akoestische “Guitar In Hand”. Josh Hyde begon trouwens op 10 jarige leeftijd gitaar te spelen en korte tijd later al zelfs songs te schrijven ! één van die nummers “Mississippi Bridge” valt te beluisteren op dit album en eigenlijk dienen we eerder ‘te bewonderen’ te schrijven in plaats van’ te beluisteren’. Het wekelijks, na de echtscheiding van de ouders, alleen reizen met de bus van de ene ouder naar de andere ….bekeken èn ervaren door het kind wordt , of beter werd toen al, op een opvallend volwassen manier weer gegeven.

Een relaxte, haast bezwerende, vibe typeert het afsluitende “I’ve Got This Song” en is eigenlijk tekenend voor heel het album. Noem het brede Americana, noem het Roots , het is om het even. “The Call Of The Night” is een album dat groeit naarmate de luisterbeurten en dat vooral gevarieerde, melodieuze muziek met sterke teksten herbergt.

Luc Meert

 

 

 


Artiest info
Website  
 

label: JHR Records

video