MERCY JOHN – THIS AIN’T NEW YORK

Met de titel “This Ain’t New York” van zijn nieuwste plaat verraadt singer-songwriter Mercy John eigenlijk al meteen dat zijn roots niet in die Amerikaanse wereldstad liggen. Zijn natuurlijke habitat bevindt zich namelijk in Erp, een klein Brabants dorpje in Nederland, maar heel wat van zijn songs kwamen tot stand tijdens een verblijf in muziekstad Nashville, Tennessee. Anderzijds is het ook wel degelijk hoorbaar dat zijn muzikale invloeden afkomstig zijn van Amerikaanse singer-songwriters als Bruce Springsteen, Tom Petty en vooral New Yorker Ryan Adams.

Vreugde en verdriet, geluk en liefde vormen de onderwerpen van zijn twaalf zelfgeschreven liedjes op deze uitstekende nieuwe plaat van Mercy John die 38 jaar geleden werd geboren als John Verhoeven. Het nieuwe album volgt op zijn in 2013 nog onder de naam John Henry uitgebrachte debuutplaat “Five More Days & A Matter Of Somewhere”.

De vaste begeleidingsband van Mercy John bestaat uit gitarist Rolf Verbaant, pianiste Kirsten Boersma, bassiste Judith Renkema en drummer John Maasakkers. Voor de opname van dit album droeg cd-producer Gabriël Peeters ook zijn instrumentale steentje bij op Hammondorgel en piano.

Openingstrack en albumtitelnummer “This Ain’t New York” wordt als eerste single gelanceerd en u kunt deze sterk op het werk van Ryan Adams lijkende song op bijgaande video beluisteren. De licht hese stem van Mercy John weerklinkt schitterend in deze song en het prachtige werk op pedal steel van Rolf Verbaant bepaald het sfeervolle geluid bij dit lied.

Maar denk nu vooral niet dat alles hier uitsluitend om die titeltrack draait, want er is nog veel meer fraais te horen op de plaat. Noteert u alvast onze volgende favoriete nummers: “Don’t Leave Me Now”, de opnieuw sterk aan Ryan Adams herinnerende emo-ballads “Break Apart With Me”, “Endless Summer” en “Strangers”, naast de van eenzaamheid overlopende tearjerker “Lost”.

Ook heel emotioneel is de song “God Made An Awful Mistake” waarin Mercy John het overlijden van zijn moeder en het daaraan gekoppelde pijnlijke afscheid probeert te verwerken. Mercy John geeft zijn zielenroerselen prijs in bijna alle nummers op “This Ain’t New York” en dat maakt het voor ons zelfs een beetje gênant om hier dan neer te schrijven dat wij daar mateloos van kunnen genieten. Maar misschien was dat met deze plaat uiteindelijk toch wel de primaire doelstelling van deze talentrijke Nederlandse Americana-artiest.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Butler Records
distr.: V2 Benelux

video