MIROSLAV VITOUS - ZILJABU NIGHTS

Voor het achtste deel van de fameuze serie European Jazz Legends, een samenwerkings-verband van de WDR, Stadt Gütersloh en het tijdschrift Jazzthing, viel de keus op de bassist Miroslav Vitous, een ware jazz icoon deze Tsjech. De titel van zijn eerste album uit 1970 “Infinite Search” met grootheden als Herbie Hancock, John McLaughlin, Jack DeJohnette en Joe Henderson lijkt wel profetisch want Vitous is nog steeds op zoek en altijd bezig met het een of andere project. De bassist, componist, leermeester, voormalig deelnemer van het Tsjechische Olympische zwemteam, mede oprichter van de grensverleggende groep Weather Report denkt op 68-jarige leeftijd nog lang niet aan stoppen, hij werkt aan een symfonie, bereid zich voor op optredens met een Big Band of het Praags Symfonie orkest en geeft regelmatig concerten met zijn huidige groep.

Ook op deze live opnamen speelt hij samen met deze band, Aydin Esen uit Turkije op keyboards, Roberto Gatto uit Italië op drums, Gary Campbell uit de VS op tenorsax en Robert Bonisolo uit Canada op tenor- en sopraansax. De muziek is een kruising tussen moderne jazz tradities en nieuwe muzikale ideeën en denkbeelden. “What I think I’m playing is one thing and what is actually happening is another” en “I can’t copy, because the original music in me is so strong, that it will always come out. I’m lucky”, aldus twee uitspraken van Miroslav Vitous in het interview in het tijdschrift Jazzthing in april 2016. “Ziljabu”, “Morning Lake”, “Ziljabe” en “Miro Bop” zijn geschreven door Vitous, “Gloria’s Step variations” is een bewerking van het oorspronkelijke nummer van meester bassist Scott LaFaro, datzelfde geldt voor “Stella by Starlight variations” , een variatie van de klassieker van Victor Young.

De bas van Vitous is de kern waaromheen de muziek is gedrapeerd. Vitus gebruikt de bas akoestisch zowel pizzicato als gestreken, maar ook gebruikt hij digitale hulpmiddelen om zo het geluid van de bas enorm uit te breiden, vooral in het openingsnummer “Ziljabu” is dit het geval. In “Morning Lake”vormen de akoestische bas en de keyboard het centrale uitgangspunt waarna de blazers beginnen met een soort van vraag- en antwoordspel en Vitous overschakelt naar elektronische vervormingen. Alles lichtjes aanschurkend tegen jazzrock, hetgeen geen verbazing zal wekken bij één van de grondleggers van Weather Report. De muziek varieert van sfeervol en intrigerend tot hier en daar zweverig neigend naar New Age, vooral als Vitous louter speelt met el. vervorming, dat is allesbehalve “my cup of tea”. Zijn akoestische solo in “Miro’s Bop” is dan weer indrukwekkend, het eindoordeel is dan ook een beetje ambivalent, met wat minder digitaal gefröbel was dit een hele sterke cd geworden, nu zitten er stukken in waar ik warm noch koud van wordt. Zoals te doen gebruikelijk in deze serie wordt de cd besloten met een interview door Götz Bühler, ook dit keer geeft het een leuk inzicht in de muzikant en zijn muziek.

Jan van Leersum

Artiest info
   
 

Label : Intuition
Distr. : New Arts int.