DON BYAS meets the Jacobs Brothers - GROOVIN’ HIGH

De Amerikaanse tenorsaxofonist Don Byas (1912-1972) woonde van 1955 tot aan zijn dood in Nederland, zo’n zeventien jaar dus. Des te schandaliger is het dat er hier nooit een fatsoenlijk album met hem is gemaakt, één e.p-tje ( “Blues by Byas”). Jamsessies en schaarse concerten, dat was het, alles onder het mom, hij woont hier is getrouwd met een Nederlandse, dus dat komt nog wel. Hij werd gezien als een local, dus wilden de organisatoren hem niet de gage betalen waar hij gezien zijn status het volste recht op had, hij behoorde zeker tot de subtop van de Amerikaanse jazzscene door de jaren heen. Het is dan ook fantastisch dat deze opnamen van de VARA nu dankzij het onovertroffen Nederlands Jazz Archief eindelijk het licht zien. Het betreft hier een concert registratie van een nachtconcert uit 4 juli 1964 in het Rembrandt theater in Haarlem, hij wordt begeleid door de toenmalige top van Nederland, Pim Jacobs (pno), Ruud Jacobs (bs) en John Engels (drs).

Byas speelde bij Lionel Hampton en lange tijd bij Count Basie, hij was net zo thuis bij de mainstream muzikanten als bij de latere bop pioniers , hij speelde o.a. met Thelonius Monk in de groep van Coleman Hawkins. Bij dit optreden werkt hij zich met veel elan en superieure sound door een aantal klassiekers zoals o.a. “On Green Dolphin Street”, “I Remember Clifford”, “Billie’s Bounce”, “Lady Bird”en “Groovin’ High”, nummers uit het American Songbook maar ook bop klassiekers. De eerste aankondiging van Don is in prima Nederlands, later gaat hij over op Engels, hij legt keurig uit dat er afwisseling hoort te zijn , na een ballad een uptempo nummer, nooit twee gelijkaardige nummers na elkaar. Tijdens mijn verblijf in Amsterdam heb ik hem zien optreden en ook kwam hij vaak langs in het Bohemia Jazz Café, waar ik achter de bar stond, een aimabele man, een heel ander type dan Dexter of Ome Ben.

Eigenlijk verplichte aanschaf dit hiaat in de Nederlandse jazz geschiedenis, hulde aan het NJA, na “Boy’s Big Band”en “Ben Webster meets Piet Noordijk” alweer een fantastische cd !

Jan van Leersum

Artiest info
Website  
 

Label : Nederlands Jazz Archief