BARGOU 08 - TARG

Soms maak je, zonder dat ’t je ’t helemaal beseft, de wonderlijkste muzikale dingen mee…Zo zag ondergetekende een paar jaar geleden op Esperanzah! , dat geweldige festival van onze binnenlandse zuiderburen, een clubje van Arabische (niet meer echt) jonge mannen een soort muziek bedrijven, dat compleet nieuw klonk.

Zoals het zo vaak gebeurt, verdwijnt die indruk na verloop van tijd en verdrinkt hij een beetje in de veelheid aan indrukken, die een gebeuren op drie podia met zich brengt, maar, dikke twee jaar later krijg je dan een cd ter recensie opgestuurd en, zodra je die in de speler stopt, word je weer terug gekatapulteerd naar die namiddag en die plaats; de naam was je ’n beetje vergeten, maar de stem en de bezwerende toon van de muziek, die zou je uit duizenden herkennen.

Ik heb het hier over het Belgo-Tunesische ensemble Bargou 08, dat zich, op deze plaat net zoals live op het podium, toelegt op de volksmuziek uit de wat vergeten regio, die de grens vormt tussen Algerije en Noord-west Tunesië. Deze regio, Bargou genaamd, is een heel apart geval: straatarm, maar bijzonder trots, maakte ze van haar letterlijk geïsoleerde positie een troef en hield ze er een culturele -en dus ook muzikale- traditie in stand, die werkelijk nergens anders ter wereld nog beoefend wordt en die ook nog nooit ergens opgenomen werd, tenminste, totdat Nidhal Yahyaoui zich ermee ging bezighouden.

Yahyaoui is van de Bargou regio afkomstig en begon jaren geleden al liederen uit de hele regio te verzamelen en hij maakte ze zich in de loop der jaren ook eigen. Ergens onderweg kwam hij met zijn hele project aankloppen bij Sofyane Ben Youssef, een naam in de Brusselse scene en een oude bekende van Yahyaoui: ze kennen elkaar al van toen ze tien waren en de inrijpoorten die Ben Youssef via de Brusselse scene ter beschikking had, waren nodig en welgekomen om het Bazrgou08-project op de rails te zetten. “Sofyane Ben Yousse?f” Hoor ik u denken? Misschien zegt “Kel Assouf” u iets meer? Of “Majazz”? Of “JMJ Band”? Allemaal dingen waar Sofyane mee de hand in had en die steevast een uit duizenden herkenbare stempel meedragen.

Nu goed, er werd afgesproken, er werd gerepeteerd, er werd proefgedraaid op kleinere en minder kleine festivals, zoals Roskilde en het Rainforest Festival in Sarawak en het spreekt voor zich dat je, eens je op dat soort affiches terechtkomt, de aandacht trekt van mensen in de business, die echt oren aan hun hoofd hebben.

Dat het hele project uiteindelijk bij het Glitterbeat label terecht kwam, hoeft dan ook geen verbazing te wekken en het is mijn indruk, dat het vanaf hier wel eens heel snel, ver en hoog zou kunnen gaan met dit project en deze muziek. De voorbije drie weken heeft deze CD onafgebroken in de CD-speler van mijn auto gekampeerd en ik moet zeggen dat het effect van de bezwerende muziek niet te onderschatten valt: de begeleiding is eerder rudimentair te noemen: traditionele rietinstrumenten als gasba en zodra -die klinkt een beetje als wat wij een schalmei noemen-, afgewisseld met meer dan straffe percussie (hou die Imed Rezgui in de gaten-, aangevuld met de drums van Benjamin Chaval -ook al een kerel die je al eens in de Brusselse betere cafés aan het werk kunt zien- en de toetsen van Ben Youssef, zetten zij een muzikaal decor neer, waarin Yahyaoui zijn gezangen de vrije loop kan laten. Een vaak repetitieve, redelijk rudimentair klinkende, maar net daarom zo pakkende en opzwepende formule, waarvan ik hier en nu en met de hand op het hart kan aankondigen dat je al heel ver zal moeten reizen om Bargou 08 te ontlopen op de zomerfestivals die eraan komen.

In afwachting daarvan, zijn er begin april concerten in Brussel en Diksmuide, maar is er vooral een simpelweg indrukwekkende CD, die, hoewel je, zoals ik, geen snars begrijpt van wat er gezongen wordt, na verloop van tijd eenvoudigweg niet meer loslaat. Wereldmuziek van de zuiverste, hedendaagse soort en van een niveau dat dit jaar moeilijk te overtreffen zal zijn door al wie hierna komt.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
   
 

label: Glitterbeat
distr.: Xango

video