TOVE K - PAYING THE BIRDS TO SING

En jawel hoor…we worden nog maar eens naar Noorwegen geleid en alweer zijn we daar allesbehalve rouwig om. Tove K ofte Tove Kampestuen Heyerdahl is in eigen land meer dan een beetje bekend als actrice, die te zien was en is in menige TV-serie en bij de betere theatergezelschappen.

De dame blijkt nogal multi-inzetbaar te zijn, want zopas verraste ze ons met een Engelstalige CD, waarop ze, geheel volgens wat ik stilaan de “Noorse Formule” durf te noemen, negen (als je de korte proloog meerekent) zelfgeschreven songs brengt, die zich in grensgebied situeren.

Grensgebied, in dit geval, tussen pop en jazz én tussen licht en donker. Dat ze omstreeks de tijd dat deze plaat opgenomen werd, in een echtscheiding verwikkeld was, zal allicht mee de kleur van deze CD bepaald hebben, maar het is zeker geen “ach en wee”-plaat geworden.

Voor de begeleiding zorgde  producer Peder Capjon Kjellsby, die ook een pak van de instrumenten voor zijn rekening nam en die verder al eens andere gitaristen naar de studio haalde, terwijl de enige andere vaste kracht bassist Sandre Mjeisford was.

Een van de aangevoerde andere gitaristen was Kjetil Grande, die ook in duet gaat met Tove K in het nummer “Save Me” dat alles in huis heeft om het tot radiohit te schoppen en dat, net als”Become You” meer pop dan jazz is en erom schreeuwt als single gelanceerd te worden.

Sommigen zeggen dat de plaat wat braafjes klinkt en ik zal dat zeker niet ontkennen. Alleen weiger ik “braafjes” te vertalen als “niet boeiend”, want de plaat heeft meer dan genoeg attractiepunten.

Om te beginnen is er de stem van Tove K: die is simpelweg erg mooi. Verder zijn er de melodieën, die stuk voor stuk snel en op aangename wijze onder je schedeldak kruipen, zodat je maar tot één conclusie kan komen: Noorwegen levert alweer een heel mooie bijdrage aan een muzikaal voorjaar dat zich als erg beloftevol presenteert.

Dat Tove K in haar teksten een beetje op zoek is naar zichzelf en haar plaats in de wereld, doet niks af van de intrinsieke schoonheid van deze plaat, integendeel: in slotsong “This Spring”, waaruit trouwens de titel van de CD afkomstig is, geeft ze al aan dat er, ook nu weer, mooie tijden op komst zijn. Dat soort boodschappen, die troost…dat is toch waarvoor je naar muziek luistert, niet?

Ergo: dit is niet alleen een heel mooie, maar tegelijk een welgekomen plaat, die menigeen kan helpen om de laatste donkere dagen te overleven zonder al te grote kleerscheuren. Maak asjeblieft gebruik van de linken bij deze bespreking: je kunt dan met eigen ogen en oren vaststellen dat ik niet zomaar wat uit mijn nek klets…

(Dani Heyvaert)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Grappa
Distr.: PIAS

video