PAAL FLAATA – WAIT BY THE FIRE: SONGS OF CHIP TAYLOR

De Noorse popgroep ‘Midnight Choir’ scoorde tussen hun oprichting in 1992 en hun ontbinding in 2004 een resem hits in eigen land en enkele keren konden ze ook buiten Noorwegen even in de belangstelling komen met enkele nummers. De Americanamuziek spelende alternatieve rockband ontleende zijn naam aan een songtekst uit de song “Bird On A Wire” van Leonard Cohen en de groep was eigenlijk samengesteld uit drie topmuzikanten met bassist Ron Olsen, gitarist en pianist Al DeLoner en de charismatische zanger Paal Flaata.

Enkele van hun bekendste hits waren “Amsterdam Stranded”, “Sister Of Mercy”, “All Tomorrow’s Tears” en het schitterende “The Ballad Of Emma DeLoner” waarin Paal Flaata een duet zong met ‘Walkabouts’-zangeres Carla Torgerson. Die andere ‘Walkabouts’-ster Chris Eckman was trouwens producer van enkele platen van deze groep.

Maar in 2002 ging de nu 45-jarige Paal Flaata een muzikale carrière als solozanger nastreven en daarin slaagde hij met brio via albums als “In Demand” uit 2002, “Rain” uit 2005, “Christmas Island” uit 2006, “Old Angel Midnight” uit 2008 en “Wait By The Fire” uit 2012. Enkele leden van zijn band gingen twee jaar geleden als begeleidende groep optreden met de legendarische Amerikaanse singer-songwriter Chip Taylor als die in Scandinavië concerten kwam spelen.

Op die wijze leerde Paal Flaata de prachtige nummers kennen die Chip Taylor in zijn vele decennia durende carrière had geschreven en opgenomen. Daaruit ontstond de idee om een volledig Paal Flaata-album op te nemen met een selectie van Chip Taylor-liedjes. Dat album kwam er voor het eerst in 2012 en wordt nu internationaal opnieuw uitgebracht onder de titel “Wait By The Fire: Songs Of Chip Taylor” en verzamelt tien schitterende liedjes uit de discografie van de sympathieke Amerikaan.

Paal Flaata en zijn producer Gøran Grini kozen zeker niet alleen voor de bekendste liedjes van Chip Taylor, maar net daardoor is dit een uniek document geworden en is de tracklist van de cd ook nog een aangename kennismaking met heel wat eerder ongekende liedjes van de componist van legendarische hits als “Wild Thing” van ‘The Troggs”, “Try (Just A Little Bit Harder)” van Janis Joplin, “I Can’t Let Go” van Linda Ronstadt en “Son Of A Rotten Gambler” van ‘The Hollies’.

Op de video bij deze recensie kunt u genieten van de song “He Sits At My Table” die als eerste single uit dit album werd gelanceerd en een halve eeuw geleden in 1960 een hit was voor countrylegende Willie Nelson. Daarnaast werd er door Chip Taylor en Gøran Grini ook en nieuw nummer geschreven voor Paal Flaata en deze plaat, met name het fantastisch mooie “Graceland Souvenirs”.

Bij het allermooiste tussen deze tien mooie tracks klasseren wij Chip Taylor’s wereldhit “Angel Of The Morning” dat hier als een pianoballad in een 7 minuten durende versie wordt gebracht, de prachtige gearrangeerde songs “I Can Make It With You” (gekend in de versie van Jackie DeShannon), “Sleepy Eyes” en de titeltrack “Wait By The Fire” waarmee dit album adembenemend mooi begint.

Ook het liedje “This Darkest Day” dat Chip Taylor schreef nadat zijn concert in Noorwegen werd afgelast omwille van de vreselijke moordpartij die Anders Breivik in juli 2011 aanrichtte op het eiland Utoya, kreeg hier een verdiende plaats als afsluiter op de cd “Wait By The Fire” van Paal Flaata.

Mooie liedjes van songsmid Chip Taylor, mooie muziek, prachtige arrangementen en de heerlijke melancholische stem van Paal Flaata zorgen ervoor dat u eigenlijk geen seconde meer hoeft te twijfelen over de aanschaf van dit magnifieke album.

(valsam)

 


Artiest info
   
 

Label: Rootsy.nu
Info: [PIAS]

video